Universiteit van Tilburg 6 juli 2006

Gedragscode Behandeling Letselschade moet leiden tot "goede manieren"

Op 6 juli wordt in Nieuwspoort de Gedragscode Behandeling Letselschade gepresenteerd. Deze wordt aangeboden aan de organisaties van slachtoffers van verkeersongevallen en van ander letsel. De code is de vrucht van een brede samenwerking tussen de belangrijkste organisaties van slachtoffers en verzekeraars en vele professionals uit de letselschadebranche. Onderzoekers van de Universiteit van Tilburg hadden de regie over dit proces, dat ondersteund werd door het Ministerie van Justitie. Tweede Kamerlid Aleid Wolfsen interviewt tijdens de presentatie zes slachtofferorganisaties, voorzitter Henri van Lent van het sectorbestuur Schadeverzekering van het Verbond van Verzekeraars zal ingaan de gedragscode vanuit verzekeraarsperspectief en voorzitter Wim Deetman van het Nationaal Platform Personenschade zal aangeven hoe de code in de praktijk ingebed kan worden en wat de rol van het NPP daarbij kan zijn.

Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg naar de afhandeling van letselschade bleek dat de behandeling van ernstige letselschadezaken regelmatig vastloopt, gepolariseerd raakt, voor het slachtoffer moeilijk te volgen is en confronterend kan zijn. Ook leidt de huidige aanpak soms tot hoog oplopende conflicten. Dat alles leidt tot hoge persoonlijke en maatschappelijke kosten (in de letselschade wordt jaarlijks meer dan 1 miljard euro aan vergoedingen uitgekeerd). Het onderzoek van de UvT is uitgemond in de Gedragscode Behandeling Letselschade, onder meer doordat er gaandeweg toenemende politieke belangstelling voor een eindproduct als dit bleek te bestaan.

Bij organisaties van slachtoffers en verzekeraars bleek tevens een grote bereidheid aanwezig om over verbetering te praten. De gedragscode beschrijft - mede op grond van praktische ervaringen - "goede manieren" voor partijen om tijdens de schadebehandeling met elkaar om te gaan. Er zijn ijkpunten in opgenomen die het voor het slachtoffer inzichtelijk maken of de schadebehandeling goed verloopt. De code laat zien hoe grote belangentegenstellingen in goede banen kunnen worden geleid. Dat kan met name als wordt gewerkt aan een betere "onderhandelingsomgeving", waarin geschillen gemakkelijker kunnen worden uitgepraat en zonodig snel beslist, in plaats van dat zij moeten worden uitgevochten in een lange juridische strijd.

Wim Deetman zal als voorzitter van het Nationaal Platform Personenschade tijdens de presentatie zijn visie op de praktische toepasbaarheid geven. Henri van Lent van het Verbond van Verzekeraars licht toe hoe verzekeraars met de gedragscode zullen omgaan. Daarnaast voelt Aleid Wolfsen vertegenwoordigers van zes slachtofferorganisaties aan de tand in een interviewronde. Tijdens het interview staan de verdere wensen en verwachtingen centraal, die de slachtofferorganisaties over de behandeling van letselschade hebben.

Noot voor de pers
Voorafgaand aan de presentatie is er van 15.00 tot 15.30 een persconferentie gepland. U kunt zich daarvoor aanmelden bij c.m.c.vanzeeland@uvt.nl. Voor verdere informatie kunt u contact opnemen met prof. mr. Maurits Barendrecht en mr. Corry van Zeeland, projectleiders van het onderzoek (06-15196075 en 06-49852048, j.m.barendrecht@uvt.nl en c.m.c.vanzeeland@uvt.nl.

UvT Persbericht