GroenLinks in de Europese Unie
PERSBERICHT

Buitenweg eist controle van CIA-vluchten in Nederland

Straatsburg, 6 juli 2006 - Het Europees Parlement concludeerde vandaag dat de controle op activiteiten van de Amerikaanse geheime dienst CIA in Europa onvoldoende is. Ook Nederland heeft deze nagelaten. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg vindt het onbegrijpelijk dat de Nederlandse regering geen aanleiding ziet om een onderzoek in te stellen en de controle van CIA-vluchten aan te scherpen.

Buitenweg: "Het staat vast dat CIA-vliegtuigen ook gebruik hebben gemaakt van het Nederlandse luchtruim en grondgebied. De Amerikaanse regering geeft het bestaan van het rendition-programma openlijk toe. Ook in geval van passieve samenwerking met de CIA is een lidstaat aansprakelijk. Een regering die desondanks geen aanleiding ziet om maatregelen te treffen, verzaakt haar internationale verplichtingen. Dit is zeer kwalijk voor een regering die te koop loopt met haar veiligheidsbeleid".

Minister Bot en de coalitiepartijen CDA en VVD blokkeren een nationaal onderzoek naar de activiteiten van de CIA in Nederland wegens gebrek aan harde bewijzen. Dit is slecht te rijmen met de uitspraak van CDA-er René van der Linden, voorzitter van de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, dat de verzamelde bewijzen voldoende houvast bieden voor nationale parlementen om de gang van zaken in hun eigen land verder te onderzoeken.

GroenLinks eist dat de Tweede Kamer, in navolging van de Duitse Bondsdag, een onderzoek instelt naar de rol van de Nederlandse regering in deze kwestie.

---

Zie ook: dossier CIA-activiteiten met berichten van GroenLinks over dit onderwerp.

Anita de Horde
Persvoorlichter
GroenLinks in de Europese Unie
Tel: 0032 228 414 71
Gsm: 0031 6 270 150 80
E-mail: groenlinks-nl@europarl.eu.int
www.groenlinks.nl/europa