Gemeente Hulst


Persbericht - 06.07.2006

PERKPOLDER Schetsontwerp

Ontwikkelingsplanologie als inspirerende impuls voor gebied aan de Westerschelde.

Perkpolder: wonen en recreëren in een weids,
afwisselend en natuurrijk landschap

De gemeente Hulst presenteert op donderdag 6 juli 2006 het schetsontwerp voor de gebiedsontwikkeling Perkpolder. De economische dynamiek en de belevingswaarde van Perkpolder zijn sinds het verdwijnen van het veer Kruiningen-Perkpolder in verval geraakt.
Hulst heeft om die reden, samen met de Provincie Zeeland en Rijkswaterstaat, het initiatief genomen te investeren in de sociaal-economische ontwikkeling en de natuurontwikkeling van Perkpolder. In de integrale planvisie zijn het samensmelten van natuur en wonen cruciaal.

Het programma voor Perkpolder omvat circa 350 permanente- en recreatiewoningen, een jachthaven, een golfbaan, een hippisch centrum, een wellness hotel en natuurontwikkeling. De uitgangspunten van het schetsontwerp zijn het karakteristieke landschap, de unieke ligging aan de Westerschelde en de cultuurhistorie. Om van Perkpolder een aantrekkelijk woon- en recreatielandschap te maken, wordt het bestaande, relatief eenvormige landschap omgevormd tot een meer afwisselend landschap. Dijkpatronen, bodemhoogte, zoetwatervoorziening, dynamiek van het getij, bestaande eigendomsgrenzen en bestaande bebouwing bepalen in belangrijke mate de nieuwe inrichting van het landschap.
Het ontwerp is van Rijnboutt Van der Vossen Rijnboutt en Buro Lubbers.

De belangrijkste uitgangspunten van de planvisie zijn:


* Het landschap als drager Het landschap met zijn huidige en nieuwe kwaliteiten vormt de basis, waarbinnen de verschillende functies zich als een natuurlijk element vestigen.

* Een hart voor Perkpolder Gesitueerd op het voormalige veerplein verschijnt het hart van Perkpolder, een exclusief woonmilieu op een eiland omgeven door nieuwe natuur. Op deze plek komen daarnaast de jachthaven, het wellness hotel en de golfbaan samen.
* Natuurervaring De natuur is in alle nieuwe functies te beleven: de koppeling van de natuurcompensatie aan nieuwe dijkstructuren (ComCoast) en bijzondere woonvormen, een uniek golfterrein als onderdeel van de natuur met zicht op de Westerschelde, de jachthaven, het strand en de routes door het gebied. De buitendijkse natuur met kreken, schorren en slikken ontstaat door de getijdendynamiek van de Westerschelde.

* Buiten wonen en leven Architectuur en landschap zijn één. Wonen en recreatie zijn te gast in het landschap. In het landschap verschijnen clusters van woningen met bijzondere overgangen tussen woning en omgeving.

* Weekend- en weekbestemming Het recreatieprofiel is gericht op natuur en gezondheid. Goed, gezond zuiver en heerlijk eten staat samen met wellness, onthaasten en ontspannen centraal. Wandelen, fietsen, paardrijden, golfen, vissen en varen in de natuur zijn de actieve recreatieve elementen.

Ontwikkelingsplanologie: ontwikkelkracht
De gemeente Hulst heeft in 2005, in samenwerking met de overige initiatiefnemers, een private partner gezocht die de gebiedsontwikkeling Perkpolder risicodragend kan ontwikkelen. AM en Rabo Vastgoed zijn na de selectieprocedure als private partners geselecteerd. AM en Rabo Vastgoed hebben in de afgelopen periode samen met de gemeente Hulst, de Provincie Zeeland, Rijkswaterstaat, het Waterschap Zeeuws-Vlaanderen, Dienst Landelijk Gebied en Staatsbosbeheer een haalbaarheidsstudie uitgevoerd. Hierbij is gewerkt conform de uitgangspunten van ontwikkelingsplanologie, waarin publieke en private partijen gezamenlijk en gelijktijdig in een lineair proces de studie hebben uitgevoerd. Stedenbouwkundige Cees Rijnboutt heeft in dit proces als facilitator opgetreden. Het is ongelofelijk knap wat de betrokken partijen in een relatief korte periode voor elkaar hebben gekregen. Alle inspanningen zijn er op gericht om Perkpolder weer een nieuwe dynamiek, kwaliteit en levendigheid te geven. De inspiratie en de synergie die hier van uit zijn gegaan, maakten het ontwikkelingsproces tot een feest, aldus Rijnboutt. Perkpolder heeft in Nederland in het kader van ontwikkelingsplanologie een voorbeeldfunctie op zich genomen.

Marktvisie
De bijzondere ligging van het plangebied aan de kust, aan 2 zijden aan de Westerschelde, en grenzend aan de dorpskern van Kloosterzande, biedt uitstekende ontwikkelingskansen. De nabijheid van het vestingstadje Hulst en de populaire Vlaamse steden Antwerpen, Gent en Brugge geldt ook als een belangrijk pluspunt. Door de komst van de Westerscheldetunnel is bovendien Midden-Zeeland, met steden als Middelburg, Vlissingen en Goes, eenvoudig en snel te bereiken. Vooral mensen die willen wonen en recreëren in een gebied met een sterke eigen identiteit, waarin natuur, rust en ruimte kenmerkend zijn, zullen zich aangetrokken voelen door het onderscheidende woon- en recreatieklimaat in Perkpolder. De doelgroepen zijn zowel de Zeeuws-Vlamingen als mensen uit omliggende Nederlandse regios, België en Duitsland.

ComCoast
De gebiedsontwikkeling Perkpolder wordt aangegrepen voor de uitvoering van een ComCoast-pilot naar multifunctioneel gebruik van waterkeringszones. De verwachting is dat de zeespiegel in de komende tijd zal stijgen als gevolg van klimaatveranderingen. De landen rond de Noordzee zullen maatregelen moeten treffen om voldoende beschermd te blijven tegen overstromingen. In plaats van duinen en dijken voortdurend te verhogen, worden in het Europese project ComCoast brede waterkeringen ontwikkeld waar land en zee geleidelijker in elkaar overgaan. Deze overgangszones bieden plaats aan natuur en andere vormen van gebruik, waardoor de ontwikkelingsmogelijkheden van de kuststreek ook recreatief worden vergroot. Perkpolder is een van de belangrijkste ComCoast-pilotprojecten. Onder leiding van Rijkswaterstaat Zeeland werken de Provincie Zeeland, Waterschap Zeeuws-Vlaanderen en de gemeente Hulst hieraan mee.

Planproces
Bewoners en belanghebbenden in het gebied worden op 6 en 13 juli door de gemeente geïnformeerd over het plan. De bedoeling van alle betrokken partijen is nadrukkelijk de dialoog te zoeken met de verschillende doelgroepen. Na inventarisatie van alle wensen en ideeën van de belanghebbenden en de mogelijke aanpassingen op basis van de nog af te ronden Milieu Effect Rapportage, zal het plan uiteindelijk uitmonden in een definitief stedenbouwkundig plan. Dit najaar tekenen de betrokken overheden volgens planning een bestuursovereenkomst. Daaropvolgend zal een samenwerkingsovereenkomst met AM en Rabo Vastgoed worden gesloten. De verwachting is dat in 2008 kan worden gestart met de uitvoering.

---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl