Ingezonden persbericht


PERSBERICHT Maastricht, donderdag 6 juli 2006

Thee, gentechmaïs en -film:

-

Excursie naar maïsveld en voorpremière The Worm and the Corn

Op zondag 9 juli aanstaande organiseert het Universitair Milieuplatform Maastricht (UMPM) een excursie op de fiets naar een veld met genetisch gemanipuleerde maïs. Deze maïs kwam in Nederland nog niet voor en daarom gaan we nu kennismaken met de curieuze nieuwe plantenvariant die groeit in de gemeente Nuth. Bij het maïsveld serveert het UMPM biologische thee en koekjes. Vertrek zondag om 12 uur 's middags vanaf Plein 1992 in Maastricht. 's Avonds is, i.s.m. A SEED Europe, om 19:30u in Filmhuis Lumière in Maastricht de voorpremière van de documentaire The Worm and the Corn - a GMO story. Deze documentaire gaat in op genetische manipulatie in de landbouw aan de hand van de situatie met bt-maïsteelt in Spanje. De film wordt gevolgd door een toelichting van Amaranta Herrero, een van makers, en Linda Coenen van ASEED Europe.

Op 22 juni j.l. maakte het Ministerie van VROM eindelijk de locaties van in totaal zes velden met genetisch gemanipuleerde maïs (MON810-6 van Monsanto) bekend. Het maïsveld in Nuth maakt deel uit van een onderzoek van het Ministerie van Landbouw naar besmetting van reguliere maïs in de omgeving. Alle zes de maïsvelden maken deel uit van deze test. Onderzocht wordt welke afstanden tussen gentechmaïs en gewone maïs voldoende zijn om beide soorten gescheiden te houden. Ervaringen in landen waar al jaren gentech geteeld wordt, leren echter dat zogenaamde coëxistentie - het naast elkaar bestaan van een gentechsector en een gentechvrije sector - niet mogelijk is. Via allerlei wegen besmetten gentechgewassen de hele voedselketen. Daarmee is het experiment nutteloos.

Besmetting is een bedreiging voor de biologische keten en voor iedereen die graag gentechvrij wil blijven boeren of eten. "In Spanje zijn al vele boeren gedupeerd door besmetting met gentechmaïs Unieke, lokale varianten zijn besmet en oogst is onverkoopbaar. Waarom hier hetzelfde riskeren? Dit onderzoek dient slechts om ons de teelt van gentech op te dringen. Eenmaal geïntroduceerd zullen gentechgewassen de rest van de landbouw besmetten en dan is er geen weg terug." aldus Linda Coenen van A SEEDs gentech campagne. The Worm and the Corn zet de problematische situatie in Spanje duidelijk uiteen aan de hand van interviews met allerlei betrokkenen, van gentechteler tot milieuactivist.

De gebruikte variant, MON810 van biotechgigant Monsanto, maakt uit zichzelf landbouwgif tegen schadelijke insecten. Op den duur is er een grote kans dat dit insect er niet meer gevoelig voor is waarna de problemen voor de boer alleen maar groter worden.Vijf Europese landen hebben deze maïs al verboden vanwege mogelijke schade voor het milieu en de gentechvrije sector. De Engelse regering vraagt om een herbeoordeling van deze soort ggo-maïs.

Ondanks dat de meerderheid van de Nederlandse bevolking genetisch gemanipuleerd voedsel niet ziet zitten, doet de Nederlandse regering haar best om gentechgewassen te introduceren in de Nederlandse voedselketen.

A SEED beschouwt deze maïsvelden als de volgende subtiele stap in de richting van commerciële gentechteelt in Nederland. Tot nu toe waren er alleen proefveldjes met experimentele gewassen. De nu gebruikte maïs is door de EU toegestaan voor commerciële teelt en mag verwerkt worden in ons eten.

Op 3 mei dit jaar heeft ook Greenpeace actie gevoerd bij een een soortgelijk proefveld bij Lelystad. Tussen de maïs werd spinazie gezaaid die de maïsplantjes moest gaan overwoekeren. Inmiddels is de spinazie met het onkruid verwijderd en het onderzoek dus niet verstoord. Op zaterdag 24 juni organiseerde A SEED Europe de actie 'Gentech 't veld af!' bij het proefveld in de gemeente Drimmelen in West-Brabant. Met de desinfectie-divisie van het CLOwnlijke LOslopend NEderlands Leger (CLOLONEL) en de Gentechvrije Actiesamba informeerden de actievoerders de omwonenden over de aanwezigheid van de gemanipuleerde maïs in hun gemeente en op de nadelen van gentech in het algemeen. Ook ontdekten de actievoerders dat de proeflocatie erg slecht onderhouden werd. Dit versterkte het vermoeden van A SEED dat het coëxistentieonderzoek met bt-maïs eerder dient om reacties van de bevolking op gentechteelt te testen dan dat het echt te doen is om uitkruisingsafstanden.

Start van de actie: 12:00 uur, Plein 1992 Maastricht

zie ook www.umpm.nl

achtergrondinformatie via www.aseed.net

zie ook het rapport over bt-maïsteelt in Spanje Impossible Coexistence van o.a. Greenpeace International - te downloaden vanaf hun website of via link op www.aseed.net

***********

NIET TER PUBLICATIE:

voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Daniël Meijers (UMPM)

info@umpm.nl - 06-25254065

Linda Coenen (ASEED)

speurtocht@aseed.net - 06-41526631

Verwachtte aankomst bij het gentechmaïsveld: 13.30 uur

Lokatie ggo-veld: Knevelsweg, ten noorden van Valkenburg, zie ook www.vrom.nl/ggoregister