Politie Friesland

Politieberichten van zondag 9 juli

Fryslân, 09-07-2006 o Politieberichten van zaterdag 8 juli 13.00 uur t/m zondag 9 juli 13.00 uur

Leeuwarden: aanhouding verdachte inbraak
De politie heeft zaterdagmiddag een 33-jarige Leeuwarder aangehouden op verdenking van insluiping in een woning aan de Halberstmastraat. De verdachte werd door de 36-jarige bewoonster van de woning in een steegje naast haar huis aangetroffen. Hij zette het vervolgens op een lopen. De bewoonster heeft de man nog een tijdje proberen te volgen, maar raakte hem uiteindelijk kwijt. Op grond van het door haar opgegeven signalement kon de verdachte korte tijd later in de Curaçaostraat door de politie worden aangehouden.

Olterterp: politie houdt twee mannen aan
De politie heeft zaterdagmiddag een 24-jarige inwoner van Franeker en een 25-jarige Leeuwarder aangehouden. De aanhouding vond plaats nadat de politie een melding had gekregen dat twee mannen met een auto met aanhanger bezig waren bij de oude melkfabriek aan de Boppefjild. In de aanhanger vond de politie een hoeveelheid koperdraad. Op het terrein van de fabriek werden vervolgens de twee mannen aangetroffen. Zij werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Heerenveen: fietser gewond
De politie geeft zaterdagavond assistentie bij een aanrijding op de Rottumerweg, waarbij is een 16-jarige fietser uit Heerenveen gewond raakte. De fietser stak ter hoogte van een voetgangersoversteekplaats de weg over, waarna een op dat moment passerende 20-jarige automobilist uit Sintjohannesga hem niet meer kon ontwijken en een aanrijding volgde. De gewonde fietser werd per ambulance naar het ziekenhuis in Heerenveen overgebracht. De politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeluk.

Leeuwarden: inbraak woning
De politie onderzoekt een inbraak in een woning aan de
Harlingerstraatweg. Men kwam de woning binnen door een deur te forceren, waarna onder meer een digitale camera werd weggenomen. Eén van de bewoners hoorde bij thuiskomst nog gestommel op de bovenverdieping, maar toen hij naar boven rende bleek de dader te zijn gevlogen. De 51-jarige bewoonster deed aangifte.

Stiens: mishandeling
Een 15-jarige jongen uit Stiens heeft bij de politie aangifte gedaan van mishandeling door een hem onbekende man, zaterdagavond omstreeks 18.15 uur op de Lege Hearewei. De jongen liep daar met twee vrienden toen de man, die daar met zijn hond liep, hem bij de arm pakte. De man sloeg hem tot tweemaal toe in het gezicht en liep daarna weer weg. De politie heeft met de jongens de omgeving nog afgezocht maar niemand meer aangetroffen. Het signalement van de man luidt: blanke huidskleur, 35 tot 40 jaar oud, fors postuur, ongeveer 1.75 m lang, kort lichtbruin haar, snor met stoppelbaard. Hij droeg een geel T-shirt, een lichtblauwe spijkerbroek, donkere schoenen en een trouwring. De hond die hij bij zich had was een kleine terriër, met stugge licht- en donkerbruine haren.

Leeuwarden: politie houdt verdachte mishandeling aan
De politie heeft zaterdagavond een 21-jarige Leeuwarder aangehouden, die er van verdacht wordt een 23-jarige plaatsgenoot te hebben mishandeld. De verdachte zou ruzie met het slachtoffer hebben gezocht in een horecagelegenheid aan de Voorstreek. Daarbij had hij het slachtoffer in zijn gezicht geslagen en bovendien diens fiets hebben vernield. Na de melding zocht de politie de omgeving af, waarbij de verdachte op de Oldegalileën werd aangetroffen. Hij probeerde nog te vluchten, maar kon na een korte achtervolging alsnog worden aangehouden. Hij werd naar het politiebureau overgebracht.

Heerenveen: twee mannen aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag twee inwoners van Heerenveen aangehouden. Rond 01.30 uur nam de politie bij een woning aan de Leijen geluidsapparatuur in beslag wegens herhaalde klachten over geluidsoverlast. Daarbij vormde zich een oploopje van omwonenden en personen die in de woning aanwezig waren. Er ontstond een dreigende sfeer, waarbij een 20-jarige Heerenvener een 45-jarige plaatsgenoot tegen het hoofd sloeg. Eerstgenoemde werd daarop door de politie aangehouden, waarbij hij zich probeerde te verzetten. Met die aanhouding bemoeide zich een 21-jarige Heerenvener. Die werd eveneens door de politie aangehouden, omdat hij niet voldeed aan een vordering van de politie om weg te gaan. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht.

Sneek: twee mannen aangehouden
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een 45-jarige Sneker en een 35-jarige inwoner van IJlst aangehouden. De Sneker stond op de Kleine Kerkstraat voor een horecagelegenheid bier te drinken. Aangezien dat niet is toegestaan, werd hij daar door surveillerende politiebeambten op aangesproken. Hij kreeg een waarschuwing, maar wenste daar niet aan te voldoen. Toen een agent zijn gegevens wilde noteren om proces-verbaal op te maken, probeerde de Sneker het bier over de agent te gooien. De daarop volgende aanhouding werd gehinderd door verschillende omstanders die zich er mee begonnen te bemoeien. Met behulp van inmiddels gewaarschuwde collegas kon de verdachte alsnog worden aangehouden. Eén van de omstanders, de 35-jarige inwoner van IJlst, bleef zich daarbij dermate lastig gedragen, dat ook hij werd aangehouden. Beiden werden naar het politiebureau overgebracht.

Drachten: aanhoudingen na diefstal en mishandeling
De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag vijf mannen aangehouden. De aanhoudingen vonden plaats nadat een 24-jarige inwoner van Drachten meldde dat hij was mishandeld. Omstreeks 00.45 uur constateerde hij dat zijn fiets vanaf de balustrade bij zijn flatwoning was weggenomen. Hij ging op onderzoek uit en trof in een steeg twee hem onbekende jongens aan die daar met zijn nog afgesloten fiets liepen. Toen hij de twee aansprak werd hij onmiddellijk beetgepakt en op zijn gezicht geslagen. Het slachtoffer wist te ontkomen en vluchtte naar zijn woning. Korte tijd later stopte voor de woning een auto waaruit een aantal personen sprongen, die vervolgens op de deur en ruiten van de woning begonnen te slaan. Het slachtoffer waarschuwde daarop de politie, die de auto met inzittenden op het Voorhuis aantrof. In de auto werden twee honkbalknuppels en een mes aangetroffen. De vijf inzittenden, vier mannen uit Drachten (16 jaar , twee van 24 jaar en één van 26 jaar ) en een 25-jarige inwoner van Boornbergum, werden aangehouden en naar het politiebureau overgebracht.

Drachten: bromfietser onder invloed
De politie heeft zondagmorgen een 16-jarige inwoner van Drachten staande gehouden die onder invloed op een brommer reed. De bestuurder viel op, doordat hij zonder helm op het drukbevolkte trottoir van de Noordkade reed. Op het bureau blies hij 735 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en een rijverbod voor 8 uren.

Heerenveen: aanhoudingen na vernieling
De politie heeft zondagmorgen een 17- en een 16-jarige inwoner van Heerenveen aangehouden. Getuigen zagen hoe de twee vier ruiten van een schoolgebouw aan de Bgm. Falkenaweg ingooiden. Op grond van het opgegeven signalement kon de gewaarschuwde politie de twee korte tijd later in de omgeving aanhouden. Ze werden naar het politiebureau overgebracht.