Ingezonden persbericht

Veneman wint titanengevecht bij supersportraces in Assen

De twee toppers van de Nederlandse wegracesport, Arie Vos (Oss) en Barry Veneman (Dalfsen) hebben er zondag een prachtig schouwspel van gemaakt bij de Vacansoleil ONK wegraces in Assen. In de Supersport 600 maakten de twee er een enerverende race van. Van begin tot eind zaten ze bij elkaar en wisselden doorlopend van koppositie. Twee ronden voor het eind pakte Veneman de kop van Vos over, om deze niet meer af te staan. "Ik wilde hier winnen en dat is me gelukt", glunderde Veneman na afloop. De rijder van het team Hoegee Suzuki Racing erkende dat hij de winst niet cadeau had gekregen. "Het was een moeilijke race. Ik moest bij Arie blijven, want als er een klein gat zou vallen, ben je zo de aansluiting kwijt. Gelukkig kon ik tegen het eind de kop pakken en vasthouden."
Hoewel Arie Vos liever zelf winnaar was geworden, was hij niet teleurgesteld. "Ik ben hier gekomen om punten te pakken voor het NK. Ik heb in ieder geval mijn koppositie verstevigd." De naaste concurrent van Vos, Joan Veijer (Staphorst) kwam achter de Zweed
Anderson niet verder dan de vierde plek. Het was voor Arie Vos een uitstekende dag, want hij greep de winst bij de klasse Superbikes. Aanvankelijk had Vos Bob Withag (Borne) aan zijn wiel, maar naar mate de wedstrijd vorderde, vergrootte Vos zijn voorsprong. "Ik kon hem de laatste vijf ronden niet meer volgen. Toen liet ik een gat vallen", verklaarde Withag na afloop. Vos glunderde breeduit. Hij deed uitstekende zaken. Hij verstevigde niet alleen in de Supersport zijn leidende positie in het Vacansoleil ONK, ook bij de Superbikes is Vos nu favoriet nummer één. "Mede doordat mijn naaste concurrent Ron van Steenbergen (Bennekom) ten val kwam, ben ik flink uitgelopen", aldus Vos. "De race was trouwens wel wat gemakkelijker dan die in de Supersport. Ik heb vandaag hele goede zaken gedaan en daarvoor was ik naar Assen gekomen", aldus de man die dit jaar het kampioenschap in zowel de Supersport als de Superbikes wil binnenhalen.

De jonge honden in de 125cc maakten er een fraaie race van. Rondenlang ging een viertal coureurs aan de leiding, waarbij veel van positie werd gewisseld. In de laatste fase van de strijd kwam er enige tekening. De latere winnaar Ernst Dubbink (Daarle) wist enige afstand te nemen en met een voorsprong van ruim vijf seconden op Ferry Stoffer (Elspeet) over de streep te gaan.
Stoffer vocht op zijn beurt een robbertje uit met Assenaar Patrick van de Waarsenburg. Deze werd op zijn thuisbaan derde.

Raymond Schouten zegevierde in de kwartliterklasse. Hij liet Hans Smees (Harreveld) net achter zich. De ranglijstaanvoerder n de 250cc, Jan Roelofs (St. Michielsgestel) kwam niet verder dan de vierde plek. De wedstrijd in de Superstock 600 werd in twee delen verreden. Door een valpartij van Gerald Perdon en Ronald ter Braake werd de wedstrijd na vijf ronden stilgelegd. Na de herstart liet Ter Braake zien dat hij geen probleem van de val had ondervonden. Hij werd tweede, achter de Belg Xavier Simeon. Vader en zoon De Ridder (beiden Terneuzen) maakten de dienst uit in de klasse Classics. Voor de bijna 4000 toeschouwers van de door de SMA georganiseerde Vacansoleil ONK-races wist zoon William de Ridder zijn koppositie in de NK-stand te verstevigen. Vader Adrie werd tweede.De winst in de Supermono was weggelegd voor Henk From uit Wolgeva.

Belangrijkste uitslagen:

125cc
Dubbink (Daarle) Honda; 2. Stoffer (Elspeet) Honda; 3. Van de Waarsenburg
(Assen) Honda.

250cc:
Schouten (Waardhuizen) Honda; 2. Smees (Harreveld) Honda; 3. Gevers
(Berlicum) Aprilia

Supersport:
Veneman (Dalfsen) Suzuki; 2. Vos (Oss), Honda; 3. Andersen (Zwe) Suzuki.

Superbikes:
1. Vos (Oss) Honda; 2. Withag (Borne) Yamaha; 3. Van Beek (Wezep) Suzuki.

Superstock 600:
Simeon (Bel) Suzuki; 2. Ter Braake (Nijeveen) Kawasaki; 3. Fissette (Bel)
Honda.

Supermono:
1. Henk From (Wolvega) Pami GRC; 2. Winkelaar (Volendam) Yamaha; Buiten
(Heenweg) Ducati.

Classics:
1. William de Ridder (Terneuzen) Seeley; 2. Adrie de Ridder (Terneuzen) Seeley; 3. Jan Jan Kampen (Steenwijk) Aermacchi.