Gemeente Bedum


05 juli 2006
Op 10 juli wordt begonnen met de herinrichting van de omgeving van het gemeentehuis in Bedum. De werkzaamheden worden gefaseerd uitgevoerd. Het gedeelte van de Schoolstraat tussen de brug bij hotel t Gemeentehuis en De Vlijt wordt van 17 juli tot rond 20 september gestremd. Daaraan voorafgaand wordt de riolering in de Prof. Ridderbosstraat vervangen. Dit werk start op 10 juli. De stremming van de Schoolstraat heeft gevolgen voor de busroute van lijn 61 in Bedum. Die loopt van 17 juli tot 20 september via Boterdiep Oz. De haltes aan de Schoolstraat (begraafplaats) en de Molenweg en de Waldadrift komen tijdelijk te vervallen. Ter hoogte van de voormalige fabriek van Vogelzang aan Boterdiep Oz komen tijdelijke bushaltes. Het overige wegverkeer wordt door middel van bebording omgeleid.

De herinrichtingsplannen zijn tot stand gekomen in nauwe samenspraak met onder meer bewoners van het gebied. De uiteindelijke voorstellen werden in februari van dit jaar gepresenteerd en konden over het algemeen op instemming rekenen. De plannen voorzien in een plein-achtige uitstraling van het gebied rondom het Bedumer gemeentehuis. Om dit te realiseren wordt het gebied bestraat met rode klinkers. De rijbaan komt op eenzelfde hoogte te liggen als het voetgangersgebied. De rijbaan blijft wel als zondanig herkenbaar; deze wordt aangegeven door middel van zwarte, hardstenen banden. Het gebied tussen de brug bij de Grotestraat en De Vlijt wordt zogenaamd verblijfsgebied, waar een maximumsnelheid van 30 kilometer geldt. Bij de nieuwe entree van het gemeentehuis komt een kunstwerk.

Alle parkeergelegenheid bij het gemeentehuis in de Schoolstraat komt te vervallen. In plaats hiervan wordt de parkeercapaciteit in de buurt van de gymzaal op de hoek van de Schoolstraat en de Prof. Ridderbosstraat uitgebreid. Dit project zal nog even op zich laten wachten. Woningbouwstichting Wierden en Borgen wil nieuwbouw plegen aan de Prof. Ridderbosstraat. Zodra die is gerealiseerd, wordt de parkeergelegenheid bij de gymzaal aangepakt. Bij het gemeentehuis komt wel parkeergelegenheid voor gehandicapten. De herinrichting wordt gefaseerd uitgevoerd. De gemeente wil hiermee overlast en hinder zoveel mogelijk voorkomen. Met het oog daarop is ook gekozen voor uitvoering van de meeste werkzaamheden in de vakantieperiode.

De gemeente verwacht dat de werkzaamheden rond 20 september zullen zijn afgerond. Kort daarna volgt een open dag van het vernieuwde gemeentehuis.