Persconferentie Glastuinbouw als elektriciteitsproducent

Vereniging vno-ncw

Uitnodiging Persbijeenkomst
Glastuinbouw als elektriciteitsproducent

maandag 10 juli 2006, 11.00 uur in de Kwakel.

Hierbij nodigen wij uw redactie uit voor een persbijeenkomst a.s. maandag 10 juli bij rozenkwekerij Olij in de Kwakel.

Programma
10.30 uur
Ontvangst met koffie: Olij Rozen, Hoofdweg 119, de Kwakel.

11.00 uur

Presentatie door panel van deskundigen:
Frans Hoogervorst, voorzitter Coöperatie WKK Glastuinbouw Kees den Blanken (onder voorbehoud), voorzitter COGEN Nederland Steef Huisman, Hydra Huisman BV, bestuurslid coöperatie WKK Glastuinbouw en initiatiefnemer van het Cluster Bergerden en de Energieproducerende Kas Rob van de Valk, energiespecialist LTO Noord Glaskracht Mogelijkheid tot het stellen van vragen.

12.00 uur

Rondleiding door Peter Schrama van Olij Rozen, een moderne rozenkweker met WKK installatie.
13.00 uur

Afsluiting met koffie en een broodje

Achtergrondinformatie:
LTO Noord en Glaskracht hebben 12 mei jl. het initiatief genomen tot de oprichting van de coöperatie WKK Glastuinbouw. De coöperatie staat open voor alle glastuinders in Nederland en behartigt de belangen van tuinders met WKK. Het doel van de coöperatie is de ontwikkeling en plaatsing van energieleverende installaties en voorzieningen in de agrarische sector door een juiste en rechtvaardige allocatie van CO2 emissierechten. De glastuinbouw neemt hiermee de rol van elektriciteitsproducent op zich en biedt kansen voor zowel maatschappij als glastuinbouwondernemers.

Ramingen van COGEN en het LEI wijzen op een groei van 950 MWe in 2006 naar 2000 tot 2500 MWe in 2010. Zij gaan er van uit dat de CO2 emissie die gepaard gaat met levering van elektriciteit aan het net vanuit de glastuinbouw in 2010 op 3,6 Mton komt bij 2500 MWe en op 2,7 Mton bij 2000 MWe.

De coöperatie heeft inmiddels 379 leden (stand van 3 juli jl.) die allen eigenaar zijn van één of meerdere glastuinbouwbedrijven die kwalificeren als inrichting in het kader van de Wet Milieubeheer. Elektriciteitsopwekking met WKK in de glastuinbouw levert een besparing op in CO2 emissies van 13 kg CO2 per MWh ten opzichte van de modernste nieuw te bouwen centrales. Bovendien heeft het ook tal van andere (maatschappelijke) voordelen:

- Flexibele leveringsmogelijkheden waardoor de elektriciteitsprijs in de piekuren lager is dan zonder WKK

- Snelle realisatietijd

- Bijdrage aan de stabiliteit en betrouwbaarheid van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening

- Lage emissies door rookgasreiniging

- Verduurzaming door toepassing van bio-olie
De coöperatie WKK glastuinbouw streeft ernaar dat het toewijzingsplan broeikasgasemissierechten 2008-2012 en de CO2 streefwaarden zodanig worden aangepast dat er gelijkwaardige posities worden gegeven aan elektriciteitsopwekking door WKK en elektriciteitsbedrijven door in totaal 3,6 Mton aan emissiewaarden te alloceren voor de glastuinbouw ten behoeve van elektriciteitsproductie voor levering aan het openbare net.

Wij hopen van harte dat u tijdens de presentatie en de rondleiding aanwezig zult zijn!

Wij verzoeken u uw komst door te geven aan Kristi Gansner, 06 - 25 42 53 18 of kgansner@ltonoord.nl.

Het bestuur van de Coöperatie WKK Glastuinbouw.


---

Meer informatie m.b.t. de persbijeenkomst:
Kristi Gansner, communicatieadviseur LTO Noord, 06 25 42 53 18