Ingezonden persbericht


Tieners riskeren beveiliging van PC voor gratis downloads

McAfee adviseert ouders om hun kinderen online goed in de gaten te houden, om ze te beschermen tegen bedreigingen

Amsterdam, 10 juli 2006 - McAfee Inc., marktleider in inttrusion prevention en security risk management, publiceert vandaag de bevindingen van nieuw onderzoek, dat aantoont dat Europese tieners bereid zijn om de beveiliging van hun thuiscomputer op het spel te zetten voor gratis content. Aangezien tieners tijdens de schoolvakanties langer online zijn, zijn de risico's voor de gezinscomputer groter dan ooit.

Uit het onderzoek, verricht onder 615 tieners in de leeftijd van 13 tot 17 jaar uit zes Europese landen (Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Spanje en Italië), bleek dat 40% zich geen zorgen maakt over de risico's van virussen en andere bedreigingen bij het downloaden van muziek of video content en dat meer dan de helft (56%) regelmatig sites, zoals Kazaa en Limewire, voor bestandsuitwisseling gebruikt, beruchte bronnen voor kwaadwillige content.

Het onderzoek liet ook zien dat er onder de Europese tieners vaak sprake is van onverschilligheid en onwetendheid, waardoor hun eigen waardevolle digitale content, zoals muziek en foto's, gevaar loopt door cybercriminelen.

Een kwart (24%) maakt zich geen zorgen om internetbeveiliging als ze online zijn en een derde (30%) controleert slechts zelden of de beveiligingssoftware up-to-date is. Verontrustend voor de rest van het gezin is dat 21% van deze tieners verantwoordelijk is voor de beveiliging van de gemeenschappelijke pc.

Andere belangrijke bevindingen uit het McAfee (TM) Teenage Security onderzoek zijn onder andere:
* Terwijl meer dan de helft (56%) regelmatig websites voor bestandsuitwisseling gebruikt, zoals Kazaa, koopt slechts 15% daadwerkelijk digitale content van online shops, zoals iTunes.
* 37% van de Europese tieners scant gedownloade bestanden of e-mailbijlagen niet op virussen of andere bedreigingen alvorens de bestanden te openen.
* De Nederlandse tieners maken zich het minste zorgen: 52% denkt niet na over internetbeveiliging bij het online gaan. Zij zijn binnen Europa ook het meest actief als het gaat om bestandsuitwisseling, bijna driekwart (74%) downloadt regelmatig van illegale sites voor bestandsuitwisseling.
* Een kwart (26%) van de Duitse tieners geeft toe in internet chatrooms persoonlijke gegevens te verstrekken.

Onwetendheid over beveiliging
McAfee's onderzoek onthult wijdverspreide onwetendheid onder tieners over de implicaties van een inbreuk in de pc-beveiliging waarbij 46% niet weet dat dit tot gevolg kan hebben dat zij alle digitaal opgeslagen items, zoals muziek en foto's, kunnen kwijtraken.

Bijna de helft (43%) wist niet dat de pc op afstand kan worden overgenomen door slimme cybercriminelen voor het verzenden van spam e-mails en een derde wist niet dat hun pc kan worden gekraakt en persoonlijke informatie kan worden gestolen.

De Britse tieners zijn binnen Europa het meest beveiligingsbewust, namelijk 72% weet dat digitale content door infecties verloren kan gaan en 81% is ervan op de hoogte dat hackers persoonlijke informatie kunnen stelen. In Frankrijk daarentegen kent 64% de risico's voor de digitale content niet en is 45% onwetend over de gevaren voor persoonlijke informatie.

Zwart gat op kennisgebied
Hoewel de meeste tieners weten wat een virus is, weet een groot deel van hen niet van het bestaan van ernstigere en geavanceerdere bedreigingen. In heel Europa wist 79% van de ondervraagden niet wat een phishing scam was, terwijl 45% nog nooit van spyware had gehoord.

Opnieuw waren binnen Europa de Britse tieners hiervan het best op de hoogte. 87% wist van het bestaan van spyware en een derde (30%) was bekend met phishing. Een schril contrast met Spanje, waar slechts 5% van de tieners had gehoord van phishing scams en 31% wist wat spyware was.


Plaats van de thuiscomputer
Veel ouders weten absoluut niet wat hun kinderen online doen, omdat een derde van de ondervraagden aangeeft dat de gezinscomputer in de slaapkamer staat. Dit kwam het vaakst voor in Italië (50%) en Duitsland (43%), terwijl bij de meeste Britse en Nederlandse tieners de gezinscomputer in de woonkamer staat.

'Tieners zijn ervaren en veelvuldige internetgebruikers, maar dit onderzoek toont aan dat zij de consequenties van online bedreigingen niet kennen,' aldus Sarah Whipp, Senior Director, Marketing, McAfee EMEA. 'Ouders dienen te weten wat de risico's zijn als hun kinderen online gaan, zowel voor wat betreft verloren of gestolen persoonlijke content als hun eigen online veiligheid. Ook dienen zij hun kinderen te leren hoe zij internet op een verantwoorde en veilige manier moeten gebruiken.'

McAfee maakt het ouders gemakkelijk de thuiscomputer te beveiligen tegen bestaande en toekomstige bedreigingen en helpt hen hierbij door ervoor te zorgen dat, ongeacht wat de kinderen op internet doen, de pc en de digitale content veilig zijn. McAfee SiteAdvisor (TM) is een gratis tool die mogelijk gevaarlijke websites identificeert, welke bekende bronnen vormen voor spyware, adware, spam, browseraanvallen en online zwendel. Met McAfee SiteAdvisor kunnen tieners veilig op internet surfen en zoeken, waarbij gevaarlijke websites worden vermeden. Deze gemakkelijk te gebruiken software maakt gebruik van kleurgecodeerde veiligheidsklassen (rood, geel en groen) om aan te geven of een website veilig kan worden bezocht.

McAfee's Internet Security Suite biedt een compleet pakket bescherming tegen virussen, hackers, spam, spyware en adware, phishing scams en identity theft. Bovendien heeft de consument, door middel van automatische beveiligingsupdates, de beschikking over de nieuwste beveiligingssoftware en moeiteloos softwarebeheer.

Kijk voor meer informatie over McAfee's bekroonde beveiligingsoplossingen en voor het downloaden van de gratis McAfee SiteAdvisor software op www.mcafee.com .

Over McAfee, Inc.
McAfee, Inc., met hoofdkantoor in Santa Clara, California (V.S.) is marktleider op het gebied van beveiliging. McAfee biedt innovatieve en bewezen solutions en services die systemen en netwerken wereldwijd beschermen. Met McAfee's ongeëvenaarde expertise op beveiligingsgebied kunnen particuliere klanten, ondernemingen, (semi)overheidsinstellingen en service providers aanvallen blokkeren, verstoringen vermijden en hun beveiligingsstatus voortdurend bewaken en verbeteren. Meer informatie vindt u op www.mcafee.com .

# # #

NOTE: McAfee and SiteAdvisor are registered trademarks or trademarks of McAfee, Inc. and/or its affiliates in the United States and/or other countries. McAfee Red in connection with security is distinctive of McAfee brand products. All other registered and unregistered trademarks herein are the sole property of their respective owners.

Voor vragen kunt u contact opnemen met:
Text 100 BV, Marleen Dorlandt
Tel: + 31 (0) 20 530 4338
E-mail: marleen.dorlandt@text100.nl.