Provincie Limburg

Nieuwe cijfers bedrijventerreinen 2005 beschikbaar In 2005 is voor circa 51 ha gronden verkocht aan bedrijven in de

provincie Limburg. Dit is te lezen in de rapportage Werklocaties Limburg 2005; de monitor die de Provincie Limburg jaarlijks publiceert over de ontwikkelingen van uitgifte en voorraden grond op de bedrijven- en dienstenterreinen in de provincie. De basisgegevens voor het monitoren van de werklocaties worden samengebracht in het Regionaal Economische Bedrijventerrein Informatie Systeem (REBIS). De cijfers zijn te raadplegen via http://www.limburg.nl/rebis.

De uitgifte aan bedrijven- en dienstenterreinen in 2005 kwam uit op 51 ha. Sinds 2002 beweegt de totale oppervlakte aan jaarlijks uit te geven bedrijventerreinen zich tussen de 50 en 70 ha per jaar. Dit is beduidend lager dan in tijden van economische voorspoed. Dan bewegen uitgiftecijfers in onze provincie zich veelal tussen de 100 en 120 ha per jaar. Onze bedrijventerreinprognoses houden met die conjuncturele schommelingen rekening en gaan uit van een gemiddelde uitgifte van ca. 90 ha per jaar over een langere planningsperiode (1997-2015). Per saldo matcht het resultaat sinds 1997 vrij goed; na de eerste vijf jaren van hoogconjunctuur (1997 t/m 2001), gevolgd door nu vier jaren van laagconjunctuur (2002 t/m 2005).

Hoewel het in 2005 in gang gezette voorzichtige economische herstel in 2006 doorzet, is de verwachting dat de kavelverkopen dit jaar nog niet spectaculair zullen toenemen. Enerzijds omdat bedrijven bij een voorzichtig herstellende economie nog geen grootschalige investeringen doen en eerst mogelijk nog bestaande productiecapaciteiten benutten, anderzijds omdat een aantal nieuwe grotere terreinen nog in ontwikkeling zijn. In de stadsregios van Venray, Venlo, Roermond, Sittard-Geleen en Maastricht staan grootschaligere locaties op de rol die pas in 2007 volwaardig in de markt kunnen worden gezet.

Met behulp van de monitor werklocaties Limburg 2005 wordt duidelijk welke typen werklocaties in welke regio beschikbaar en wel of juist niet in trek zijn. Door op het juiste moment het juiste type terrein in een gebied te ontwikkelen, wordt een marktgericht aanbod van werklocaties nagestreefd. In het coalitieakkoord Limburg verlegt grenzen stelt het provinciebestuur zich dan ook ten doel te voorkomen dat er knelpunten optreden in het aanbod van terreinen.

10-7-2006 10:07