AutoRai

Allergievrije Volvo S80

(7/10/2006)
Volvoâs nieuwe S80 is de eerste auto ter wereld die voldoet aan de hoge eisen van de Zweedse Astma- en Allergievereniging. De nieuwe technologie Clean Zone Interior Package (CZIP) zorgt voor schone lucht in de auto en aldus een nog prettigere rijervaring. âDe normen van de Astma- en Allergievereniging hebben betrekking op concentraties van formaldehyde, roetdeeltjes, diverse stoffen die irritaties kunnen opwekken, schadelijke koolwaterstof en nare geurenâ, aldus Anders Löfvendahl, projectmanager bij Volvo Cars en gespecialiseerd op het gebied van auto-interieurs.

In onze moderne maatschappij komen astma en allergieën steeds meer voor, vooral bij kinderen. In de westerse wereld heeft ongeveer de helft van de bevolking een bepaalde vorm van overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pollen of stof. Om voor deze groep mensen een auto op de markt te brengen met een veilig en gezond binnenklimaat, introduceert Volvo Cars het nieuwe Clear Zone Interior Package (CZIP).

Automatisch ventilatiesysteem
Het Clear Zone Interior Package omvat een automatisch ventilatiesysteem voor het inzittendengedeelte. Het begint te werken op het moment dat het portier van de auto via de afstandsbediening wordt geopend en het verwijdert onmiddellijk alle vervelende geurtjes en gassen die in de geparkeerde auto terecht zijn gekomen. Hierdoor ontstaat een gezonder binnenklimaat. De werking neemt geleidelijk in sterkte af naarmate de schadelijke stoffen uit interieuronderdelen en bekleding verdwijnen. Anders Löfvendahl legt uit dat het zo klein mogelijk maken van de concentratie koolwaterstof in de auto een van de grootste uitdagingen van dit project was. âOnder warme omstandigheden ontsnappen vluchtige koolwaterstofdeeltjes uit kunststof en textiel. Deze stoffen kunnen bij mensen die overgevoelig zijn voor deze stoffen allergische reacties teweegbrengen. Om aan de normen van de Astma- en Allergievereniging te voldoen, was een automatisch ventilatiesysteem een noodzakelijke voorwaardeâ, aldus Löfvendahl.

âVolvoâs IAQS (interior air quality systeem) bestaat uit een filter en een sensorâ, legt Löfvendahl uit. âHet filter is geïmpregneerd met actieve koolstof en filtert kleine deeltjes zoals pollen uit de binnenkomende lucht. De actieve koolstof absorbeert gassen en vervelende geurtjes. De sensor stelt de aanwezigheid van stoffen als stikstofoxides, koolmonoxide en koolwaterstof in de lucht rondom de auto vast en sluit de luchtinlaten als de concentratie te hoog is. Op deze manier zorgt het systeem voor schone lucht in de auto en vermindert zo de kans op problemen voor astmapatiënten, mensen met allergieën en andere overgevoelige inzittenden.â

Samenwerking met Astma- en Allergievereniging
âDoor een goede samenwerking met de Zweedse Astma- en Allergievereniging hebben we een beter beeld gekregen van de behoeften van mensen met astma en allergieënâ, vervolgt Volvoâs interieurspecialist. âEen goed voorbeeld is de opeenhoping van stof, wat een veel groter probleem blijkt te zijn dan we aanvankelijk dachten. Daarom hebben we het interieur van de nieuwe Volvo S80 dusdanig gemaakt, dat het goed en makkelijk schoon te houden is, en zijn zaken die snel stoffig worden vermeden â denk bijvoorbeeld aan stoffen matten. In plaats daarvan hebben we gekozen voor anti-allergene vloerbekleding van natuurlijk rubber, in zowel het inzittendengedeelte als de bagageruimte. Deze is makkelijker schoon te maken en stofvrij te houden.â

Geleidelijk voor meer modellen
Het Clear Zone Interior Package dat door de Zweedse Astma- en Allergievereniging wordt aanbevolen, zal in eerste instantie alleen als optie leverbaar zijn voor de nieuwe Volvo S80. CZIP zal geleidelijk ook voor de andere modellen beschikbaar worden. Volvo stelt overigens aan al haar modellen hoge eisen op het gebied van binnenklimaat. Zo voldoen alle vormen van interieurbekleding aan de ÃkoTex Standard 100: een internationaal keurmerk dat een aantal allergenen verbiedt. âAl het leder is geverfd door middel van een proces op basis van natuurlijke stoffen in plaats van chroomzuur. Ook de metalen in het interieur zijn getest op hun anti-allergene eigenschappenâ, besluit Anders Lofvendahl.

De Zweedse Astma- en Allergieverenging is een onafhankelijke nationale organisatie die als doel heeft een prettigere maatschappij te creëren voor mensen met astma en allergieën. Dit proberen zij te bewerkstelligen door het verstrekken van informatie, educatie en middels het steunen van onderzoek naar astma en allergieën.

BedrijfsautoRAI.nl
Open Lieverdedealer.nl in een nieuw venster