Gemeente Bussum

Veel inwoners tevreden over hun wijk

Inwoners uit de wijken Centrum en De Engh zijn over het algemeen tevreden tot zeer tevreden met het woon- en leefklimaat in hun wijk.

Dit blijkt uit een onderzoek dat vorig jaar is gedaan in de twee wijken, naar de tevredenheid met en bekendheid van de voorzieningen in de wijk. De resultaten worden gebruikt bij het ontwikkelen van nieuw beleid. Daarbij is voorzien in één centraal loket voor alles op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

In totaal zijn er zo'n 13.000 enquêtes verstuurd: 5.000 enquêtes naar de inwoners van het Centrum, 6.000 naar bewoners van De Eng en 2.000 naar huishoudens die aan de rand van beide wijken zitten. Er zijn 3.506 enquêtes ingevuld teruggestuurd, dat komt neer op een respons van 27%.

De enquête laat zien dat de inwoners over het algemeen tevreden tot zeer tevreden met het woon- en leefklimaat in de wijk. Inwoners voelen zich in de regel veilig en sterk verbonden met hun wijk. Het burencontact is redelijk tot goed: 90% van de ondervraagden is hier tevreden over. Overigens zijn bewoners uit De Engh gemiddeld genomen positiever over de wijk dan inwoners van het Centrum.

Er zijn ook zaken waar men minder tevreden over is. In het centrum heeft men moeite met de parkeertarieven. In beide wijken worden kanttekeningen geplaatst bij het aantal parkeerplaatsen, hondenpoep, onderhoud van de groenvoorzieningen en de verkeersveiligheid van met name fietsers en voetgangers. Men vindt dat er onvoldoende voorzieningen voor jongeren zijn, wat resulteert in rondhangende jongeren. Verder blijkt dat ouderen weinig gebruik maken van de voorzieningen die er voor hen zijn en dat veel bewoners niet goed op de hoogte zijn van de verschillende aanwezige voorzieningen in hun buurt.

Het is de bedoeling dat de gemeente Bussum het onderzoek regelmatig herhaald, om zo zicht te houden op wat inwoners van hun wijk vinden en wat zij graag verbeterd zouden zien. In het najaar van 2006 worden de wijken Bredius en het Spiegel onder de loep genomen. Ook hier worden dan zo'n 12.000 enquêtes verstuurd.

Het onderzoeksverslag van Regioplan is te vinden op de www.bussum.nl onder het kopje Zorg en Welzijn / Visie en beleid / Wonen, Welzijn en Zorg