KNWV

Nieuwsbericht Zeilen

10-7-2006

Chasseur winnaar NK First 31.7 2006

Hans de Jager is zondag 9 juli met zijn team Nederlands Kampioen in de First 31.7 klasse geworden. Over drie dagen toonde hij zich de meest constante zeiler in een zeer sterk deelnemersveld. Zijn serie 1, 2, 7 (aftrek), 4, 5, 2 laat zien dat hij slechts de eerste race winnend afsloot maar door constant bij de eerste vijf te zeilen toch het kampioenschap veilig stelde. Dat de top in de 31.7 klasse breed is blijkt ook uit het feit dat er door vijf verschillende teams een eerste plaats werd gezeild. De winnaar van vorig jaar, Bart den Hartigh met Prime Time werd derde in het eindklassement.

Het NK startte vrijdag 7 juli met een long distancerace op de
Noordzee. Onder prima zeilcondities, windkracht 4 uit het zuidwesten werd een race van ruim 30 mijl rond de boeien in het Westgat en de Banjaard gezeild. Kenmerkend voor deze race was dat er grotendeels tegenstrooms moest worden gevaren. Toch bleef het deelnemersveld opvallend dicht bij elkaar. Deze eerste wedstrijd werd gewonnen door Hans de Jager met Chasseur.
Op de tweede dag werden er vier korte upwind-downwind races gevaren op de Oosterschelde. Gedurende de dag nam de westelijke wind af van een kleine 4 bft tot ca. 2 bft. Wat het vooral in de laatste race lastig maakte als gevolg van de steeds sterker wordende stroom. Deze dag toonde Bart den Hartigh met Prime Time zich de sterkste op de korte baan met een serie 3, 2 ,1, 3. Het Nederlands Kampioenschap werd afgesloten met een middellange afstandrace rond de boeien op de Oosterschelde. Gedurende de race nam de erg vlagerige wind toe tot ca. 6 bft. Dit leverde veel zeilwissels maar ook spectaculaire
spinnakerrakken op. Deze race, waarbij de eerste vijf boten binnen 1 minuut om de laatste boei kwamen werd gewonnen door Adri van de Velde met Villa First. In het het laatste scherpe reach rak hees hij in een alles of niets poging de spinaker en wist nipt voor Chasseur te finishen.