Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Persbericht

10 juli 2006

Gemeente Heerde krijgt onvoldoende voor VROM-taken

De uitvoering van de VROM-taken door de gemeente Heerde verloopt niet goed. Dit blijkt uit een onderzoek dat begin 2006 is uitgevoerd door de VROM-Inspectie. De inspectie heeft de resultaten besproken met burgemeester en wethouders. Binnenkort laat de gemeente de inspectie weten hoe zij de aanbevelingen en verbeterpunten gaat oppakken. De VROM-Inspectie zal gedurende één jaar de uitvoering van de afspraken monitoren.

Op de gebieden bouwen en ruimtelijke ordening scoort de gemeente op de meeste wettelijke taken een onvoldoende. Zo toetst de gemeente bij de bouwvergunningverlening onvoldoende aan het Bouwbesluit. Ook de sloopvergunningverlening (bijvoorbeeld asbest verwijderen bij sloop van bouwwerken) en het toezicht daarop is onvoldoende. Verder blijken de gemeentelijke bestemmingsplannen te zijn verouderd.

Bij de milieutaken (bijvoorbeeld de controle van de naleving van milieuvergunningen) doet de gemeente het beter. Echter door de aangegeven punten uit het inspectie-onderzoek is de meeste aandacht uitgegaan naar de werkvelden die veel verbetering nodig hadden. De milieutaken zijn hierdoor achterop gekomen. Het verleggen van de prioriteiten is ten koste gegaan van de inzet voor de uitvoering van de milieutaken.

De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de VROM-regelgeving. De VROM-Inspectie treedt hierbij niet alleen op als handhaver van de VROM-regels, maar bevordert ook de naleving door structurele problemen op te sporen en in overleg met gemeente op te lossen. De inspectie kan door deze onderzoeken helpen het beleid op deze terreinen te verbeteren of aan te scherpen. Download


Zie het
Inspectierapport gemeente Heerde (pdf, 420 KB)
Zie ook


Zie het
Website VROM-Inspectie: http://www.vrom.nl/inspectie

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=23898 )