Saxion Hogescholen
BR>

ma 10 juli 2006

Saxionstudenten dragen bij aan efficiency in de zorg

Een kabelkrant voor een verzorgingstehuis, een pillendoos die een alarmsignaal afgeeft als medicijnen niet of niet op tijd worden ingenomen, een fitness workout speciaal voor ouderen. Het is een greep uit de oplossingen die studenten hebben bedacht voor problemen waar men in de dagelijkse praktijk in de zorgsector regelmatig tegenaan loopt. Met de te verwachten personeelstekorten in de zorg wordt het steeds belangrijker na te denken over toepassingen die tijdbesparing opleveren. Vergrijzing, ontgroening en vraagsturing leiden tot een stijgende behoefte aan efficiënte en betaalbare hulp- en zorgverlening. Dit scenario dwingt overheid en instellingen tot innovaties binnen de gezondheidszorg en welzijnssector. Hogescholen kunnen daaraan een bijdrage leveren

Gebleken is dat er veel winst te behalen is door professionals vanuit techniek en gezondheid/welzijn bij elkaar te brengen. Saxion speelt daar op in door middel van een speciaal programma `Technologie in Zorg'. Studenten kunnen in deze zogenaamde `minor' vanuit de basis van hun eigen opleiding gezamenlijk tot creatieve oplossingen komen. Natuurlijk worden ze daarbij ook gevoed door voorbeelden uit hun eigen omgeving. Het idee van de kabelkrant is bijvoorbeeld tot stand gekomen doordat de oma van een van de studenten al een paar keer niet had meegekregen dat er iemand op haar gang was overleden. Door een initiatief als de kabelkrant blijven bewoners op de hoogte van het reilen en zeilen in hun directe omgeving. Om te garanderen dat de kabelkrant ook kan blijven bestaan na afronding van het project zijn de studenten nu bezig met een handboek voor vrijwilligers.

De studenten presenteren hun projecten woensdag 12 juli aanstaande van 14.30 tot 17.15 uur bij Saxion Hogescholen aan de Tromplaan 28 in Enschede. Belangstellenden zijn van harte welkom de presentaties bij te wonen.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------------