Ingezonden persbericht


Je Echte Leeftijd: Nederlander eet erg ongezond

Veel te weinig groente & fruit, geen vis en ontbijt, wel vet vlees

HILVERSUM, 10 juli 2006 - Nederlanders houden er een erg ongezond eetpatroon op na. Dat maakt www.jeechteleeftijd.nl, het interactieve gezondheidsplatform, bekend. Bijna een kwart van de Nederlanders eet geen fruit en 45% eet slechts 1 stuk fruit per dag. Bijna driekwart komt niet aan de aanbevolen 200 gram groente per dag. Vis wordt nauwelijks en vet vlees met regelmaat gegeten. De uitgebreide Je Echte Leeftijd gezondheidstest is inmiddels door bijna 1.7 miljoen mensen gedaan.

Om onder meer de kans op hart- en vaatziekten te verkleinen, zouden Nederlanders vaker vis moeten eten. 25% van de Nederlanders eet geen vis. En als het al wordt gegeten dan wordt het door het meerendeel minder dan 1 keer per week. Nederlanders eten graag vet vlees zoals gehakt en worst die verzadigde vetten bevatten. Deze vetten verouderen de bloedvaten en versnellen het verouderingsproces van het immuunsysteem. Niet goed voor je Echte Leeftijd dus.

Ook ontbijten moet beter
Een derde van de Nederlanders ontbijt slecht, waarvan 8% zelfs minder dan 1 x per week. Een ontbijt zorgt ervoor dat ons lichaam het voedsel efficienter opneemt en vermindert de behoefte om tussen de maaltijden door te snoepen. Ontbijten maakt bovendien je hart- en vaatstelsel en je immuunsysteem jonger. Het sterftecijfer van mensen die hun ontbijt overslaan is per jaar 1,3 tot 1,5 keer hoger dan dat van mensen die wel regelmatig ontbijten. Niet alleen laat het eetpatroon te wensen over, ook het drinkpatroon van de Nederlanders mag beter! De dagelijks aanbevolen hoeveelheid is twee liter, wat ongeveer gelijk staat aan 8 glazen. Je lichaam bestaat voor 80% uit water, dus om te zorgen dat het goed blijft functioneren heb je veel vloeistof nodig. Volgens Je Echte Leeftijd drinkt 65% van de Nederlanders slechts 0 tot 5 glazen per dag.

Je Echte Leeftijd
Je Echte Leeftijd, het grootste gezondsheidsplatform van Nederland, is een interactief concept waarmee mensen kunnen bepalen hoe jong of oud ze werkelijk zijn op basis van hun huidige leefpatroon. De test op www.jeechteleeftijd.nl bepaalt of iemand jonger of ouder is dan zijn of haar kalenderleeftijd. Iemand die ongezond leeft zal een hogere Echte Leeftijd hebben dan iemand die er een gezonde leefstijl op na houdt.

Bron statistische gegevens: "Real Age, Are you as young as you can be?" Michael F. Rozen.