Gemeente Winterswijk


Raad bespreekt financiële kaders voor 2007

7 juli 2006

Winterswijk - Op woensdag 5 en donderdag 6 juli heeft de gemeenteraad van Winterswijk onder andere de Bestuursrapportage 2006 en de Kaderstelling 2007 vastgesteld. Ook kwamen enkele andere belangrijke thema's aan de orde. Uit de Bestuursrapportage 2006 blijkt, dat het financiële resultaat in 2006 zich volgens verwachting ontwikkelt. De komende jaren laten naar verwachting een gunstige ontwikkeling zien. Er zal vanaf 2010 jaarlijks meer dan 1,5 mln extra ruimte zijn in de begroting voor nieuwe ontwikkelingen. Maar zelfs dit bedrag is onvoldoende om alle ambities die we in Winterswijk hebben in te kunnen vullen. Het is onvermijdelijk, dat ingrijpende keuzes gemaakt moeten worden om tot een structureel sluitende begroting te komen. In november, bij de vaststelling van de begroting door de Raad, moeten die keuzes helder zijn.

Bestuursrapportage 2006

Twee keer per jaar wordt een tussentijdse rapportage voorgelegd aan het college en de raad. Hierin wordt aangegeven wat de actuele stand van zaken is van de gemeentelijke inkomsten en uitgaven. Indien noodzakelijk kan dan besloten worden om bij te sturen.

Het resultaat dat de financiële ontwikkeling van de gemeente op de langere termijn weergeeft blijft vrijwel hetzelfde. Daaruit blijkt dat de gemeente nagenoeg budgetneutraal werkt. Er is geen sprake van een tekort of overschot.

Elk jaar zijn er echter ook eenmalige mee- en tegenvallers. In 2006 zal ruim 300.000 meer worden uitgegeven aan het Klein Stedelijk Beleid voor jeugd en wijkwerk. De provincie draagt daarvan circa 200.000 bij. Het project Huininkmaat zal ruim 800.000 kosten waarvan 100.000 door derden wordt betaald. Tegenover deze extra uitgaven staat dat we de resultaten uit de bouwgrondexploitatie positief zullen zien toenemen met bijna 600.000 en het dividend van NUON, waar de gemeente aandeelhouder van is, zal met 700.000 toenemen. Daarnaast is er nog een groot aantal kleinere en financieel-technische ontwikkelingen waardoor het jaarresultaat 2006 naar verwachting per saldo 800.000 zal meevallen.

Kaderstelling 2007

Door middel van de Kaderstelling - vroeger ook wel Voorjaarsnota geheten - geeft de raad het (financiële) kader aan voor de beleidsterreinen in het komende jaar. De Kaderstelling 2007 is daarmee de opmaat voor de Programmabegroting 2007, die komend najaar door de raad wordt vastgesteld. De kaderstelling geldt in principe voor één jaar, maar houdt rekening met toekomstige inkomsten en uitgaven. Het is dus een meerjarenperspectief.

De vorig jaar ingezette verbetering van de financiële positie gaat versterkt door in de komende jaren. De Rijksoverheid schroeft haar uitgaven op en dat is ook gunstig voor de gemeente. Een belangrijk deel van de inkomsten van de gemeente komt namelijk van het Rijk en daarbij geldt het principe 'samen trap op, samen trap af'. Als het Rijk 1 mrd meer uitgeeft, scheelt dat onze gemeente jaarlijks circa 250.000. In de begroting hadden we al rekening gehouden met een ruimte van meer dan 900.000 in 2010. Dit loopt nu verder op tot ruim 1,5 mln per jaar. Daarbij is wel rekening gehouden met het realiseren van de bezuinigingen zoals die in de begroting 2005 voor de periode 2005-2009 zijn afgesproken waaronder 300.000 op jaarbasis op de subsidies voor de voorzieningen in Winterswijk. Voor een belangrijk deel zijn deze bezuinigingen al in overleg met de gesubsidieerde organisaties ingevuld. Ook de bezuiniging van 500.000 op de gemeentelijke organisatie ligt op koers. Voor 2007/2008 ligt er nog een doelstelling van 220.000 die zal worden gerealiseerd.

De gemeente kan de extra ruimte in de begroting ook heel goed gebruiken. We hebben veel ambities, zoals de realisatie van nieuwbouw voor de scholengemeenschap De Driemark, de ontwikkeling van een Brede School en een nieuw voetbalcomplex voor FC Trias. En ook in het coalitieprogramma staat een aantal ontwikkelingsmogelijkheden, zoals meer fietspaden, herontwikkeling van het Strandbad en privatisering van de Schouwburg. Dit alles kost veel geld. Duidelijk is dat ondanks de grote ruimte in de begroting, het niet mogelijk is om al deze ontwikkelingen te realiseren. De definitieve keuze heeft de Raad echter nu nog niet moeten maken. Pas als de Regering in september haar begroting presenteert is een goede inschatting te maken van de financiële ruimte die ook onze gemeente - de komende jaren heeft.

Tijdens de vergadering op 5 juli is door de CDA een motie (verzoek) ingediend, waarin het college verzocht werd om te onderzoeken of Winterswijk deel kan nemen aan een stimuleringsfonds voor starters op de woningmarkt. Deze motie is aangenomen. Vervolgens zijn de Bestuursrapportage en de Kaderstelling vastgesteld, met inachtneming van de aangenomen motie.

Overige besluiten

Op 6 juli vond het vervolg van de raadsvergadering plaats. Enkele belangrijke onderwerpen kwamen aan de orde.

De Raad heeft een positief besluit genomen over invoering van een nieuw vergaderstelsel. Met dit nieuwe vergaderstelsel is er meer gelegenheid voor interactie tussen burgers, maatschappelijke organisaties en volksvertegenwoordigers. In drie verschillende platforms (rondetafelgesprekken, raadscommissies en raad) kunnen onderwerpen besproken worden. Dit vergaderstelsel wordt in het najaar ingevoerd. Daarnaast werd gepleit voor invoering van een Politiek Café. Afgesproken werd dit idee uit te werken en hier in het najaar mee te starten.

De Raad heeft tevens gesproken over realisatie van een Brede School in Winterswijk Oost. De Brede School biedt naast een breed aanbod basisonderwijs ook buitenschoolse opvang, peuterspeelzaalwerk en wijkwerk van Stichting Welzijn Winterswijk. Deze basisvoorziening kan worden aangevuld met een scala van educatieve-, sportieve- en culturele activiteiten. Onder voorbehoud van definitieve besluitvorming bij de begroting 2007 heeft de Raad ingestemd met het voortzetten van het proces tot realisatie van de school.

Een ander belangrijk gespreksthema was de Nota Toekomst Schouwburg. Deze nota gaat uit van omvorming van de schouwburg naar een voorziening op commerciële basis. Gesproken werd over toekenning van een subsidie door de Provincie Gelderland. De Provincie heeft om de aanvraag te beoordelen aanvullende informatie nodig.

Besloten werd om het onderwerp Toeristen- en forensenbelasting in de raadsvergadering van 21 september opnieuw aan de orde te stellen. Pvda wethouder Ben Uffink gaat voor die vergadering opnieuw in gesprek met de toeristische sector met de bedoeling tot een gezamenlijk gedragen voorstel te komen over de voorgenomen belastingverhoging.

Er werd gisteren een unaniem besluit genomen over een nieuwe wijze van afvalstoffenheffing. Daarbij kunnen huishoudens van de gemeente Winterswijk kiezen uit vier mogelijke containercombinaties, met daarbij een gedifferentieerd tarief. Er werd daarbij door Progressief Winterswijk aandacht gevraagd voor verdere scheiding van diverse soorten afval.

De vergadering besloot gisteravond ook akkoord te gaan met een voorstel om een burgercheque ter waarde van 4.500 beschikbaar te stellen voor herstel van het voormalige openluchttheater in het Huininkmaatbos.

Het complete verslag van de raadsvergadering is - in verband met de vakantieperiode - vanaf eind augustus beschikbaar via de gemeentelijke website: www.winterswijk.nl.