Gemeente Vlaardingen


Quick scan programmabegroting 2006

De Rekenkamercommissie Schiedam-Vlaardingen heeft de programmabegrotingen 2006 van beide gemeenten onder de loep genomen.

Er wordt hard gewerkt aan het verder ontwikkelen en verbeteren van de programmabegrotingen in gemeente Schiedam en Vlaardingen. Er is ook het nodige bereikt. Er is in beide gemeenten een verbetering te zien in de programmabegrotingen van 2006 ten opzichte van 2005.

In het licht van verdere groei, verbetering van politiek sturing en controle, is voor deze quick scan een ambitieus toetsingskader gekozen (zie de volledige tekst in de rechterkolom). Dat betekent dat er veel leer- en verbeterpunten naar voren zijn gekomen.

De belangrijkste conclusies van het onderzoek luiden kort samengevat als volgt:

1. De inrichting van de programmabegroting 2006 is in beide gemeenten nog onvoldoende met het oog op politieke sturing en controle door de raad.

+ De evalueerbaarheid en resultaatgerichtheid van de programmabegrotingen is redelijk, maar er zijn nog aanzienlijke verbeteringen te maken.

+ De politieke oriëntatie is onvoldoende: de programmabegroting biedt weinig of geen kapstok voor politieke keuzes. Raadsleden kunnen niet tot prioriteiten komen op grond van inzicht in verschillende ambitieniveaus van doelbereiking en bijbehorend prijskaartje.

+ De systematiek en de formulering van doelen is onvoldoende.
2. De programmabegroting sluit in beide gemeenten beperkt aan bij de onderliggende politieke kaders uit reguliere beleidsnotas. Met enige positieve uitzonderingen zijn de reguliere beleidsnotas onvoldoende wat betreft evalueerbaarheid, resultaatgerichtheid en politieke oriëntatie. Beleidsnotas die er positief uitspringen worden echter onvoldoende benut in de programmabegroting.
3. De programmabegroting van beide gemeenten voldoet redelijk aan de eisen vanuit het Besluit Begroting en Verantwoording en aan de eisen uit de eigen financiële verordening. Verbeteringen zijn in beide gemeenten vooral nodig in presentatie en toelichting zodat raadsleden zich gebruiksvriendelijk kunnen informeren. Voor Schiedam komt daar bij dat de programmabegroting meer inzicht moet geven in financiële risicos .

4. Beide gemeenten hebben nog weinig uitvoering gegeven aan de aanbevelingen uit het onderzoek naar de programmabegroting 2005. De Rekenkamercommissie betreurt dit.

Het onderzoek van de rekenkamercommissie wordt in september 2006 door de gemeenteraad behandeld.