Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

10-7-2006

Foto minister Dekker en familie Moret
Minister Dekker bezoekt de winnaar, de familie Moret (foto: Joop Dorst)

Minister Dekker heeft de Tweede Schoolstraat in Gouda uitgeroepen tot de meest oranje straat van Nederland. Ron Moret had een foto ingestuurd voor de wedstrijd die VROM had uitgeschreven. Afgelopen zaterdagmiddag ging de minister in opperbest humeur naar Gouda toe om de hoofdprijs, een digitale camera en een setje postkaarten met de winnende foto erop, te overhandigen. En om persoonlijk te peilen hoe het daar staat met het oranjegevoel.

Bewoners, de minister, de loco-burgemeester en de corporatiedirecteur gaan gezellig voor de deur op straat zitten in een paar tuinstoelen. Het kratje bier wordt aangesproken, maar de minister houdt het bij water. Het gesprek komt makkelijk op gang. "Alles gebeurt hier op straat", zegt prijswinnaar Moret."Onze huizen zijn niet zo groot, dus we moeten wel. Met het oranjegevoel zit het wel goed. En minister, dat u de eerdere afspraak niet kon nakomen, vinden we helemaal niet erg. We hebben nu een barbecue aangeboden gekregen van de gemeente. Dus als u nog een keer komt, mag u wat mij betreft de afspraak wel weer afzeggen en later komen."

Het ijs is gebroken. Het gesprek gaat verder over de sloop die de wijk boven het hoofd hangt. Moret: "Waar wij nu zitten, komen vrijesectorwoningen te staan. Die kunnen wij niet betalen. Maar ja, we begrijpen allemaal wel dat deze huizen zo niet kunnen blijven staan. Die zijn niet meer van deze tijd." Wethouder Keulen reageert: "We doen er alles aan om een goede terugkeerregeling voor elkaar te krijgen." Minister Dekker informeert bij de wethouder en de corporatiedirecteur naar hun plannen en de planning. Ze vindt het "proces te vaag".Tot zichtbaar genoegen van de bewoners zegt ze: "Neem onzekerheid bij bewoners weg door duidelijkheid te geven. Duidelijkheid over de momenten in het traject van de besluitvorming. Duidelijk in je taal, zodat de mensen het allemaal kunnen volgen."

Na een korte rondtocht door de wijk, waar de minister allerlei mensen aanschiet en huizen van binnen ziet, keert ze terug in de Tweede Schoolstraat. De minister moet handtekeningen zetten op de postkaarten. Ze tekent een hele reeks. "Wie nog een handtekening, nu kan het nog", roept ze. De mensen lachen.