Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht & Q-Park
Persbericht
10 juli 2006

Beurs van Q-Park en UM voor wederopbouw na tsunami

Eerste 'Tsunami-beurs' uitgereikt aan Indonesische studente

De eerste 'Tsunami-beurs' van de Universiteit Maastricht en Q-Park is uitgereikt aan de Indonesische Rosaria Indah, die de komende twee jaar een masterstudie aan de UM volgt. Ze zal de opgedane kennis aanwenden om de opleiding Geneeskunde aan haar universiteit in Banda Atjeh volgens het Probleem Gestuurd Onderwijs te hervormen. Rosaria Indah was acht maanden zwanger toen de tsunami op 26 december 2004 haar woonplaats aandeed. Ze maakte de ramp en de nasleep van zeer nabij mee en verloor vijfhonderd familieleden. 'Ik ben zeer dankbaar dat ik deze kans krijg. Alle kennis die ik hier opdoe, is direct toepasbaar in Indonesië.' Inmiddels is ze weer terug in haar vaderland.

Na de tsunami startte de UM een beurzenprogramma voor studenten uit de door de ramp getroffen gebieden. Mede dankzij een royale bijdrage van Q-Park werd in totaal 115.000 euro opgebracht. Het zoeken naar geschikte kandidaten bleek echter geen eenvoudige opgave, aangezien iedereen hard nodig was in de regio zelf. Rosaria Indah volgt de Master of Health Professions Education 'op afstand' en komt drie keer vier weken naar de UM. Op deze manier kan ze haar werk aan de Syiah Kuala University in Banda Atjeh gewoon voortzetten. Deze universiteit in de hoofdstad van de provincie Atjeh, in het uiterste noorden van Sumatra, wil haar opleiding Geneeskunde drastisch vernieuwen. Rosaria Indah zal met haar verworven kennis hier het voortouw in nemen. 'Ik wil ervoor zorgen dat artsen patiëntgerichter en -vriendelijker worden. Ik ben zelf arts en zie al jaren hoeveel beter dat in Atjeh zou kunnen en moeten. Communicatievaardigheden zijn een must. Door aan de bron van waar nieuwe artsen gevormd worden te werken, hoop ik hier een positieve bijdrage aan te leveren. Probleem Gestuurd Onderwijs lijkt ons de beste manier hiervoor.' Volgens Rosaria Indah is er vooral behoefte aan 'human resources' voor de wederopbouw. 'Nieuwe gebouwen zijn er al veel. Maar de tsunami heeft ook veel menselijk kapitaal vernietigd. Professoren, topstudenten van de universiteit; die heb je niet 1-2-3 weer terug. Gelukkig zijn er bedrijven en organisaties die deze behoefte zien en steunen. Iedereen in Indonesië is zeer bereid om de dingen anders en beter te maken dan ze voor de tsunami waren.' Twee weken na de tsunami beviel Rosaria Indah van een gezonde dochter. Ze werkte in een veldhospitaal tot de dag van haar bevalling. De beurs van deze studente bedraagt 25.000 euro. Na haar kunnen nog twee of drie studenten naar de UM komen voor een master. Voorwaarde voor toekenning is dat de kandidaten wonen en werkzaam zijn in het getroffen gebied en al verbonden zijn met een onderwijsinstituut daar. Er is al zicht op volgende kandidaten.

Noot voor de pers:
Lees ook het interview met Rosaria Indah (zie attach). Rosaria Indah is inmiddels niet meer in Nederland, ze is bereikbaar per mail: rosariaindah@yahoo.com Voor meer informatie over de inhoud van dit persbericht kunt u terecht bij Femke Kools, tel. 043 3885230, e-mail Femke.kools@ssc.unimaas.nl De afdeling Communicatie & Relatiebeheer van de UM is bereikbaar via 043 388 5222, e-mail pers@bu.unimaas.nl. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/ Zie ook het Research Magazine voor meer interessant onderzoek aan de UM: http://www.unimaas.nl/researchmagazine

Universiteit Maastricht - 30 years of international quality Maastricht University is a Dutch university with a strong European and international outlook. Cherishing and stimulating talented people and creating opportunities for innovative education and research relevant to society's needs are core values of Maastricht University.