Gemeente Maassluis

Vrije vestiging in de stadsregio Rotterdam

Dit is een persbericht van de stadsregio Rotterdam

Vanaf 5 juli is het voor woningzoekenden mogelijk om zich vrij te vestigen in de gehele stadsregio Rotterdam. De regioraad van de stadsregio Rotterdam heeft op deze datum de Huisvestingsverordening en de tekst van de Overeenkomst Woonruimteverdeling stadsregio Rotterdam 2006 vastgesteld. Portefeuillehouder Karssen: "Met deze nieuwe Huisvestingsverordening wordt het vinden van een woning gemakkelijker gemaakt". Andere wijzigingen ten opzichte van de oude Huisvestingsrichtlijn hebben betrekking op de mogelijkheid voor gemeenten om meer woningen te bestemmen voor bepaalde inkomensgroepen, leeftijdscategorieën of gezinsgroottes.

Regionale regels voor woonruimteverdeling zijn nodig omdat de woningmarkt functioneert op regionale schaal. "Het is daarom goed dat overbodige regels zijn gesnoeid en inwoners nu vrij kunnen verhuizen binnen de hele stadsregio", aldus Karssen, portefeuillehouder Wonen van de stadsregio. Het rijk heeft de bevoegdheid tot vaststelling van een Huisvestingsverordening opgedragen aan de regioraad, om een evenwichtiger spreiding van stedelijk gebied en omliggende gemeenten te ondersteunen.

Sinds 2005 geldt een nieuw stelsel van woonruimteverdeling van huurwoningen van de woningcorporaties in de regio. Uitgangspunt is dat wordt gestuurd op de slaagkansen van specifieke doelgroepen, met name jongeren en ouderen. Dit stelsel is elk kwartaal nauwkeurig gemonitord. Op grond van deze monitor en ervaringen en inzichten van corporaties en gemeenten zijn de regels aangepast.

De afspraken over de verdeling van huurwoningen worden vastgelegd in de Overeenkomst Woonruimteverdeling stadsregio Rotterdam. De betrokken gemeenten, woningcorporaties, de Maaskoepel en het dagelijks bestuur van de stadsregio Rotterdam zullen deze overeenkomst in september 2006 ondertekenen.

Gerelateerde links:
> Huisvestingsverordening stadsregio Rotterdam 2006 > Overeenkomst Woonruimteverdeling