Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Speech minister Dekker bij de uitreiking van de prijs van de VROM-fotowedstrijd, Gouda, 8 juli 2006

Geachte familie Moret, buren, wethouder Keulen en andere aanwezigen,

Bewoners maken de buurt tot wat die is. Vandaag kom ik peilen hoe oranje deze buurt is, ook na de uitschakeling van het Nederlands Elftal. Oranje: niet alleen van buiten, maar ook van binnen.

Ik zie het graag zo: als het erop aankomt, is de hele wijk oranje. Zo heet dan ook de fotowedstrijd van VROM die de heer Moret gewonnen heeft. Van harte gefeliciteerd. U belde vorige week al dat u na het verlies van het Nederlands elftal de oranje straatversiering wilde verwijderen. Of dat wel goed was. Tja, wie ben ik om te zeggen dat dat niet mag. U heeft de oranjeversiering gekregen van de gemeente Gouda. Die kwam met het geweldige idee om oranjepakketten uit te delen hier in de stad. Meneer Moret, uw foto heeft de meeste stemmen gekregen. Dus u bent de terechte winnaar. Blijkbaar heeft u veel buren, vrienden en kennissen om u heen. Of het ligt aan Gouda. In ieder geval gefeliciteerd.

Wel of geen oranje versiering ... het zou niet moeten uitmaken voor wat ik versta onder het oranjegevoel. Het oranjegevoel dat van binnen zit. Het oranjegevoel brengt mensen bij elkaar. Met deze fotowedstrijd wil ik als minister van VROM (zeg maar van wonen en van de wijken) stimuleren dat bewoners het beste maken van hun buurt. Ook als er problemen en onderlinge spanningen zijn. Ik vind het belangrijk dat bewoners zich inzetten voor hun omgeving, want zij maken de buurt tot wat die is. Het WK voetbal was een mooie aanleiding voor mij om te laten zien dat het oranjegevoel mensen bij elkaar brengt. Ik hoop dat we dat oranjegevoel kunnen vasthouden, ook nu het WK voetbal voor Nederland voorbij is. Want het is mijn overtuiging dat een veilige, prettige wijk een wijk is die het hele jaar door oranje is, bij wijze van spreken dan.

Zijn bewoners helemaal op zichzelf aangewezen? Nee. Er zijn veel wijken in Nederland waar het goed gaat, maar er zijn ook wijken waar grote problemen zijn. Iedereen weet dat. Die moeten we aanpakken, door de daad bij het woord te voegen. Samen met gemeenten, corporaties, ministeries en andere organisaties werkt VROM in heel veel wijken in Nederland aan betere woningen, veilige buurten en goede voorzieningen voor de bewoners. Kortom: aan de leefbaarheid van de wijken, aan het goed samenleven van bewoners en kansen voor iedereen op werk.

Ik heb gemerkt dat de instanties niet altijd goed samenwerken. Daarom heeft het kabinet-Balkenende II of III - maar dat maakt als het gaat om de aanpak van wijken echt niet uit - gezegd dat goed samenwerken moet. Met een duidelijk resultaat. Zonder onnodig procedureel gesteggel. En in goed overleg met de bewoners. Want de situatie in de steden van ons land vraagt om onorthodoxe maatregelen. Linksom of rechtsom - bewoners hebben recht op leefbare wijken, in steden die lef hebben.

In deze straat in de wijk Korte Akkeren zijn de onderlinge banden prima. En zit het wel goed met het oranjegevoel. De heer Moret moet daar straks maar iets meer van vertellen. Toch moet een deel van deze wijk op de schop. Dat is geen prettige boodschap, dat begrijp ik. De wethouder, de heer Keulen, en de corporatiedirecteur van Mozaïek Wonen, de heer De Klerk, kunnen daarover meer zeggen. We zullen daar straks verder over praten. Toch hoop ik dat de slogan van de fotowedstrijd ('als het erop aankomt, is de hele wijk oranje') voor u is als een wandtegel aan de muur. Ook als u in de toekomst eventueel met andere buren te maken krijgt.

Meneer Moret, u bent de winnaar geworden van de fotowedstrijd van het ministerie van VROM. Hierbij overhandig ik u de hoofdprijs, een digitale camera. En om u te herinneren aan de slogan krijgt u uw foto terug. Op postkaart. U kan ook setjes uitdelen aan buren en vrienden. Dan weten die het ook: als het erop aankomt, is de hele wijk oranje.