SERV
Jozef II-straat 12-16
1000 BRUSSEL
Tel. (00 32) 2 209 01 11
Fax. (00 32) 2 217 70 08


Vlaanderen, Brussel en Wallonië dringen aan op realisatie Gewestelijk Expres Net Brussel (GEN)

10 juli 2006

De sociaal-economische raden van Vlaanderen (SERV), Brussel (ESRHG) en Wallonië (CESRW) presenteren een gemeenschappelijke verklaring over het gewestelijk Expres Net Brussel (GEN.) Voor de eerste keer werken de drie raden samen rond een belangrijk thema als mobiliteit. De realisatie van het GEN is voor de drie raden een prioriteit. Het GEN kan zorgen voor een vlotter woon-werkverkeer van, naar, in en rond Brussel, door een verschuiving naar meer openbaar vervoer en minder autogebruik. Tegelijk kan een verbetering van de doorstroming, bereikbaarheid en transportstromen tussen de drie gewesten ook een rol spelen in de sociaal-economische ontwikkeling van de Brusselse regio en zijn hinterland. Na een grondige informatieronde bij de betrokken ministers en vervoersmaatschappijen formuleren de raden nu in een gemeenschappelijke verklaring hun aanbevelingen en bekommernissen.


1. De raden vinden het positief dat na jarenlange discussies het GEN eindelijk op kruissnelheid komt.
2. Het GEN moet het bestaande vervoersnet aanvullen. De interregionale en interne vervoersnetwerken moeten op elkaar aansluiten en een geïntegreerd geheel vormen. De raden dringen aan op coördinatie tussen de gewesten voor de inrichting van het wegennet bijv. snelbusverbindingen.
3. Het GEN moet volledig worden gerealiseerd. Alleen dan kan het succesvol zijn. De raden rekenen er daarom op dat de voorziene budgetten binnen de voorziene timing en tot het einde van het GEN-project beschikbaar blijven, ook in de volgende legislaturen. Ze pleiten voor een garantiemechanisme dat de uitvoering van het GEN 100% verzekert.
4. De realisatie mag in geen geval worden vertraagd of uitgesteld. Daarvoor is de mobiliteitsproblematiek in en rond Brussel te ernstig. De raden vragen de planning strikt na te leven en ook de bouwvergunningen tijdig af te leveren.
5. De raden vragen werk te maken van tariefintegratie met één gemeenschappelijk vervoerbewijs en duidelijke en op elkaar afgestemde informatie voor de reiziger.
6. Ze vragen ook duidelijkheid over de samenwerking tussen de acht partners (3 gewesten, federale overheid en 4 vervoersmaatschappijen), de exploitatie en de financiering.
7. Aanvullende maatregelen (bijv. rond parkeerbeleid, pendelparkings, mobiliteitsmanagement, bedrijfsvervoerplannen, ruimtelijke ordening en vestigingsbeleid) zijn nodig om van het GEN een succes te maken. De optimale bereikbaarheid van tewerkstellingslocaties is hierbij prioritair. Tegelijk blijven een aantal vragen onbeantwoord, onder meer over de impact van het GEN op de ruimtelijke ordening, op de huisvesting in Brussel, op de mobiliteit en op de economie. De raden dringen aan om zo spoedig mogelijk deze informatie ter beschikking te stellen.

De volledige tekst van de gemeenschappelijke verklaring vindt u op de websites van de 3 SER's. . www.esr.irisnet.be
. www.serv.be
. www.cesrw.be

Voor meer informatie kan u terecht bij de communicatieverantwoordelijken: . ESRBHG: Johan Van Lierde, tel 02/205.68.68, jvanlierde@ecsocbru.irisnet.be . SERV, Christine Jacobs, Communicatieverantwoordelijke, tel. 02/20.90.188, cjacobs@serv.be . CESRW: nathalie Blanchart, responsable Communication, tel. 04/232.98.53, nathalie.blanchart@cesrw.be


-----------------------
Persbericht

Gemeenschappelijke verklaring
sociaal-economische raden van Vlaanderen, Brussel en Wallonië dringt aan op volledige en tijdige realisatie Gewestelijk Expres Net Brussel (GEN)

---- --