Gemeente Hulst


Persbericht - 10.07.2006

Sanering Houtenkwartier

De locatie van het voormalige Houtenkwartier dient te worden gesaneerd. Voor de uitvoering van deze bodemsanering is een bodemsaneringsplan opgesteld. Dit plan is ter goedkeuring voorgelegd aan de Provincie Zeeland. Zodra het plan is goedgekeurd, kan worden begonnen met de bodemsanering. Naar verwachting is dit in oktober 2006. De saneringswerken duren naar verwachting 4 tot 6 weken.

Kort gezegd houdt de sanering in dat ter plaatse de vervuilde grond wordt weggehaald en de restverontreiniging middels het reinigen van het grondwater wordt aangepakt.

Voor het verwijderen van de verontreinigingen dient op de locatie van het voormalige Houtenkwartier een put te worden gegraven van ongeveer 5 meter diep. Om de invloed van de werken naar de omgeving zoveel mogelijk te beperken, wordt de ontgraving in 3 delen uitgevoerd. Het graven van de put wordt zodanig uitgevoerd dat er geen risicos ontstaan voor de omliggende bebouwing. Er wordt voldoende afstand aangehouden ten opzichte van de gebouwen.
De verontreinigde grond wordt zoveel mogelijk direct afgevoerd. Grond die nog geschikt is voor hergebruik op de locatie, wordt ter plaatse tijdelijk opgeslagen. Na de werkzaamheden wordt de put terug aangevuld met grond.

Naast het verwijderen van de vervuilde grond wordt het grondwater ter plaatse weggepompt. Enerzijds gebeurt dit om de put tijdens de werkzaamheden droog te houden. Het overtollige water wordt gereinigd in een tijdelijke zuiveringsinstallatie en vervolgens geloosd op het riool.
Anderzijds wordt het grondwater ook opgepompt om het te kunnen reiniging. Dit is deel van de sanering.

Door het tijdelijk oppompen en reinigen van het grondwater is het mogelijk om verontreinigingen nabij de bebouwing slechts gedeeltelijk te verwijderen. De achterblijvende verontreiniging wordt vervolgens vastgelegd. Samen met de Provincie Zeeland wordt daarna beoordeeld of nog aanvullende saneringsmaatregelen noodzakelijk zijn. Eén van de mogelijkheden is een aanvullende grondwatersanering. Daarbij wordt met een ondergronds drainagesysteem grondwater onttrokken.

De omwonenden zijn per brief van 7 juli 2006 geïnformeerd over de stand van zaken. Kort voor de aanvang van de werkzaamheden wordt een informatiebijeenkomst georganiseerd voor de omwonenden.
---

Gemeente Hulst Team Communicatie
Micaëla Van Bunder.
Tel : 0114-389136
Gsm : 06-51427331
Fax : 0114-314627
Email: mbe@gemeentehulst.nl