Ministerie van Defensie

10-07-2006 14:20

inzet defensie bij natuurbrand

Een Chinook transporthelikopter van de luchtmacht en een aantal voertuigen van de landmacht hebben zondagavond geholpen bij een grote natuurbrand op De Hoge Veluwe. Het terrein is met voertuigen moeilijk begaanbaar waardoor inzet van een helikopter nodig was. Een tiental voertuigen en personeel van het Artillerie Schietkamp en het Infanterie Schietkamp assisteerden de reguliere brandweer op de grond.

Na een oproep om assistentie van de burgemeester van Ede koos de helikopter om 21.18 uur het luchtruim om water in te nemen. De Chinook van 298 Squadron heeft vanaf vliegbasis Soesterberg zes zogenoemde runs gemaakt. De laatste run werd uitgevoerd na half elf 's avonds.

De Chinook transporthelikopters kunnen grondtroepen snel verplaatsen, maar vervoeren ook wapens zoals mortieren, materieel en lichte terreinvoertuigen, proviand en andere voorraden. De Chinook en de Cougar â de andere transporthelikopter van de luchtmacht - worden ook ingezet voor brandbestrijding.

Beide helikopters kunnen worden voorzien van zogeheten 'bambi-buckets'. Dit zijn flexibele watercontainers die onder de helikopter hangen. Een Chinook kan zo per keer bijna 10.000 liter water in een brandhaard storten. Ook kan een watergordijn worden gelegd om uitbreiding van een brand te voorkomen of objecten te beschermen. Een Cougar kan per missie 2500 liter water meenemen.