Amsterdamse medicus: controle op Legionella ondermaats

Bureau a tot z

===========
PERSBERICHT
===========
10 juli 2006

Legionella-uitbraak Amsterdam

De NOS heeft vandaag bekendgemaakt dat dit weekend een Amsterdamse patiënt is overleden aan de gevreesde veteranenziekte. Volgens de afdeling infectieziektebestrijding van de GGD Amsterdam hebben zich inmiddels 17 patiënten gemeld met Legionellabesmetting. Deze besmettingen zijn te voorkomen, vindt Nizaar Makdoembaks, voormalig huisarts in de Bijlmermeer te Amsterdam. Reeds in februari schreef hij een noodoproep aan de Tweede Kamer. In deze studie, die wordt gestaafd met vele ziektegeschiedenissen van patiënten, wijst hij op het falende infectiebestrijdingsbeleid in de hoofdstad. Naar zijn oordeel functioneert het systeem ondermaats en is er sprake van een tweedeling in de uitvoering.

Bedreiging van de volksgezondheid

De patiënten bij de recente uitbraak van Legionella wonen verspreid over Amsterdam. De GGD heeft een onderzoek ingesteld naar dit 'ongewoon hoge aantal patiënten.' De gezondheidsdienst heeft daarbij andere GGDs en het RIVM ingeschakeld. Inmiddels zijn ook alle Amsterdamse huisartsen en ziekenhuizen gealarmeerd. Een gemeenschappelijke besmettingsbron is nog niet gevonden. Volgens Makdoembaks was een dergelijke uitbraak te verwachten, op basis van het slechte toezicht op de protocollen voor veteranenziekte: 'Vorig jaar nog heeft de GGD zich in sterke mate afzijdig gehouden bij het onderzoek naar Legionellabacteriën in een bejaardenhuis in Amsterdam Zuidoost. Daardoor werden huisartsen en bewoners in een veel te laat stadium geïnformeerd over de aanwezigheid van deze bron van epidemieën. Maar ook de controle op bijvoorbeeld koelinstallaties bij bedrijven laat veel te wensen over.'

Kritische studie

In zijn kritische studie naar infectieziekten in Amsterdam, toont Makdoembaks aan de hand van wetenschappelijke publicaties aan dat Legionella-uitbraken sinds de jaren tachtig in toenemende mate voorkomen in de hoofdstad. In het bijzonder in Amsterdam Zuidoost. Het 70 paginas tellende boekje maakt duidelijk dat het ineffectieve beleid ten aanzien van de gezondheidszorg eenvoudig kan leiden tot epidemieën in Nederland. Zijn kritiek richt zich vooral op de ondermaatse diagnostiek en behandeling van patiënten, het onvoldoende (laten) uitvoeren van bron- en contactonderzoek en de ontoereikende informatievoorziening aan burgers over (de gevaren van) infectieziekten door de GGD Amsterdam. Naast infectiegeschiedenissen van Legionella laat hij tevens vele casussen zien van TBC, HIV-Aids en Chlamydia.

Informatie

Nizaar Makdoembaks, Openbare Gezondheidszorg: bedreiging van de volksgezondheid, Amsterdam (Het Tribunaal) 2006. Voor meer informatie en bestellingen: www.solidariteitzo.nl/publicaties, via het-tribunaal@hotmal.com of direct via mobiele telefoon 06-537.25.020.