Waterschap Brabantse Delta


Waterschap pakt eendekroos Willemstad aan

Waterschap Brabantse Delta spoelt in de warme zomermaanden tweemaal per week de gracht aan de Kerkring in Willemstad grondig schoon. Het waterschap laat vers water uit de jachthaven binnen, waardoor het eendekroos in de gracht naar het gemaal aan de Groenstraat drijft, waar het wordt verwijderd.

Het waterschap ververst op dit moment al continu het water in de Kerkring. Vanaf juni tot half september spoelt het waterschap daarnaast nog tweemaal per week het water in de gracht grondig schoon. Dit gebeurt door de inlaatbuis in de kade bij de jachthaven tijdelijk helemaal open te zetten. Het snel stromende water neemt het bladafval en eendekroos mee naar het gemaal aan de Groenstraat. Daar wordt het vuil opgevangen en verwijderd. Hierdoor krijgt het eendekroos in de zomermaanden minder kans om verder te groeien. In het najaar haalt het waterschap het bladafval op de bodem van de gracht weg omdat dit in het voorjaar de voedingsbron is voor eendekroos.

Aanpak kroos
Eendekroos is een klein drijvend zoetwaterplantje dat erg lastig uit te schakelen is. In een snel tempo steekt het in de zomer de kop op, waarna het zich razendsnel vermenigvuldigt. Om de problematiek rond het eendekroos aan te pakken, is het waterschap gestart met het wegzuigen van afstervend kroos. Daarnaast stroomt 24 uur per dag een kleine hoeveelheid vers water uit de jachthaven de Kerkring in om stilstaand water in de gracht te voorkomen. In het voorjaar ververst het waterschap bovendien één keer per week de gracht extra goed. In de zomer gebeurt dit tweemaal per week.

---

Voor meer informatie over het persbericht kunt u contact opnemen met Jolette Boomaars, communicatiemedewerker bij waterschap Brabantse Delta, T 076 564 10 81. Bereikbaarheid: maandag en donderdag tot 14.00 uur, woensdag en vrijdag tot 11.30 uur.