Gemeente Zoetermeer

Sport van de maand juli 2006, door wethouder Muijzers

Mountainbike 3 juli 2006.JPG

Sport van de maand juli 2006: Mountainbike

In het weekend van 1 en 2 juli 2006 werd in het Buytenpark de Benelux Kampioenschappen Mountainbike gehouden. Op 1 juli heb ik zelf meegedaan in de zgn. Funklasse. Het was maar goed dat door de korte voorbereidingstijd voor deze `sport van de maand' - de vorige keer was een week ervoor - geen collega-vrijwilligers hebben meegedaan. Het was ongelooflijk zwaar. Ik had me er op ingesteld om 1 ronde (6,3 km over het zeer geaccidenteerde terrein rondom Snowworld) mee te fietsen. Nadat ik me behoorlijk had uitgesloofd op de leenfiets (ik had nog nooit op een mountainbike gezeten), zag ik bij de finish geen ruimte om de baan te verlaten ... maar wel enkele zeer meelevende supporters van de organiserende Stichting Wielerpromotie Het Groene Hart die me blijmoedig aanmoedigde "kom op, Frans, nog 2 rondjes!!!!". Ik besefte me dat ik met de watervoorraad strategisch moest omgaan. Ook heb ik in de tweede ronde preventief iets vaker een stukje beklimming gelopen in plaats van gefietst. Op enkele rustmomenten - beetje drinken, genieten van de prachtige omgeving - voelde ik mijn hartslag te keer gaan als nooit tevoren. Raar is dat, onder het fietsen merk je de inspanning niet zo erg, maar als je stilstaat voel je dat je een goed moment hebt gekozen om even bij te tanken. Af en toe schoot er door me heen "waarom doe ik dit?", een beetje vergelijkbaar met het gevoel tijdens een beklimming van 22 km tijdens de laatste zomervakantie. Soms lijkt het einde eindeloos ver weg. De voldoening na de volharding maakt echter alles goed. Opgeven ... zit niet in mijn aard. Zelfs toen ik enkele kilometers voor het einde de speaker al hoorde omroepen "bedankt voor uw komst, het was een prachtige wedstrijddag, hopelijk zien we u morgen weer!" kon ik me nog aansporen de race ook helemaal uit te rijden. Vlak voor de finish kreeg ik een rode lantaarn aangereikt, om glimlachend de laatste meters te fietsen. Als laatste vertrokken, en ook als laatste gearriveerd.
Toen ik zondag zelf toeschouwer was, nadat ik het startschot had gegeven voor de slotrit, werd me door deskundigen, die me herkenden van mijn geploeter daags ervoor, verteld dat "op gewone sportschoenen
- zoals ik aanhad ... - zo'n zwaar parcours niet te fietsen is ...". Bij een volgende gelegenheid zal ik daarom behalve de valhelm ook gepast schoeisel aandoen. En die volgende keer komt er zeker: het gevecht met jezelf, het bedwingen ... het spreekt me aan. Hulde voor de organisatoren en het gastvrije Snowworld. Zoetermeer heeft een unieke locatie voor topmountainbike. Misschien zijn we wel een echte sportstad?


---

Wilt u als sportaanbieder de wethouder ook uitnodigen voor actieve deelname aan uw sport? Neem dan contact op met het sportloket van de gemeente Zoetermeer via 079 - 3468367 of e-mail naar sportloket@zoetermeer.nl .