VVD


10-7-2006

Gazprom: reden tot bangmakerij?

Het Russische staatsgasbedrijf Gazprom wil toetreden tot de Nederlandse energiemarkt. Volgens Minister Brinkhorst is er geen sprake van overname van Nederlandse energiebedrijven, zoals Essent of Nuon, maar denken de Russen alleen aan investeringen in ons land.

F u s i e & O v e r n a m e | n u m m e r 5 | j u n i 2 0 0 6 | 2 transactie van de maand Door Dennis Mensink

Gazprom werkt momenteel aan de zogeheten Baltische pijpleiding. Deze loopt van Rusland onder de Oostzee naar Duitsland en krijgt aansluiting met Engeland. Gazprom zou via die leiding ook rechtstreeks toegang willen tot de Nederlandse markt. Nederlandse Tweede-Kamerleden zijn verdeeld over de vraag of de Russische monopolist Gazprom Nederlandse energiebedrijven moet kunnen overnemen. De energiewoordvoerder van de VVD en de PvdA hebben geen problemen met een Russische overname van Nuon of Essent. Het CDA staat er `niet bij te juichen'.

Gazprom wil graag invloed krijgen op de aardgasvoorziening inclusief distributie en verkoop. Doel van het staatsconcern is het aandeel in de Europese markt van 25 procent naar 30 procent te verhogen, inclusief opslag, marketing en elektriciteitsbedrijven. De Nederlandse overheid wil graag een aandeel verwerven in de Baltische gasleiding die van Rusland naar Duitsland lopen. Minister Brinkhorst is hiervoor in overleg met vice-premier Dmitry Medvedev van Rusland die ook voorzitter is van Gazprom.

Ruzie
Begin dit jaar ontstond ophef na een ruzie tussen Rusland en Oekraïne over gasleveranties. Nadat Gazprom in januari kortstondig de gaskraan naar Oekraïne had dichtgedraaid, zetten Westerse politici vraagtekens bij de betrouwbaarheid van Russische gasleveranties. De Britse politiek reageerde onlangs zeer negatief op avances van Gazprom om energiebedrijf Centrica over te nemen. Gazprom dreigde de Europese Unie daarop zijn gas naar andere markten te verschepen. Het energiehongerige China haalt ondertussen de banden met Rusland aan terwijl op de wereldmarkt wordt geconcurreerd om schaarse energiebronnen. Brinkhorst vindt dat er geen reden is voor `bangmakerij' als het gaat om de ideeën van Gazprom om zich in de Nederlandse markt te mengen. Hij weigert Gazprom neer te zetten als een boevenpartij. Volgens de minister is er al een jarenlange relatie tussen Rusland en West-Europa voor de levering van gas en `is er nog nooit een kink in de kabel geweest'.

De grootste kansen voor pan-Europese consolidatie liggen onder meer in de energiesector. Maar het grijpen van die kansen is dikwijls moeilijk, zo ervaren diverse spelers in de energiewereld. Recent voorbeeld is de muur waar de Duitse energiereus Eon tegenaan loopt bij de overnamepoging van het Spaanse Endesa. De Spaanse regering frustreert deze overname, zich daarbij beroepend op het nationaal belang op leveringszekerheid van energie. Een belang dat beter gewaarborgd zou zijn als Endesa samengaat met het eveneens Spaanse Gas Natural. De bundeling in Frankrijk van Gaz de France met het Frans-Belgische Suez past ook in dit rijtje. De Franse overheid creëert hiermee als grootaandeelhouder van Gaz de France een nationale energiekampioen, om te voorkomen dat het Italiaanse Enel met Suez aan de haal gaat.

`Consolidatie onvermijdelijk'
VVD-kamerlid Paul de Krom stelt dat internationale consolidatie in de energiesector niet meer tegen te houden is. Daarom kan Nederland er maar beter de vruchten van plukken. Zoals bij de case Gazprom. `Als je weet hoe de energievraag stijgt, kun je het je nauwelijks permitteren om de grootste gasspeler in de wereld buiten de deur te houden.'

In een motie heeft De Krom samen met Vendrik (Groenlinks) de regering opgeroepen te onderzoeken welke situaties van ongewenste (grensoverschrijdende) marktmacht zich kunnen voordoen. En in hoeverre zijn de instrumenten van de Nationale Mededingingsautoriteit (NMa) en/of de Europese Commissie (EC) voldoende om dat tegen te gaan? De Krom is bezorgd over het feit dat er op de Europese markt situaties ontstaan, waarin zowel de NMa als de EC onvoldoende bevoegdheden hebben. Hij wijst in dit verband op de zogenaamde tweederderegel. Deze stelt dat een fusie onder de bevoegdheid van een nationale overheid valt, als elk van de betrokken ondernemingen meer dan tweederde van hun totale omzet binnen de Gemeenschap in één en dezelfde lidstaat halen.

Één toezichthouder
`Een vrije markt is prima, maar vereist wel toezicht', zegt De Krom. `Stel, geheel hypothetisch, dat een buitenlandse energieproducent onze markt opkomt. Dan zou hij de import van stroom kunnen afknijpen. Dat mag natuurlijk niet gebeuren, maar op dit moment mag zowel de Europese Commissie als de NMa niet ingrijpen. Daar moet verandering in komen. De bevoegdheden van de Europese Commissie moeten worden vergroot. Het liefst zie ik in de toekomst één Europese toezichthouder voor me.' De Krom noemt overigens wel stringente voorwaarden: `De hogedruknetten mogen nooit in handen komen van Gazprom. Daarom is het goed dat de Gasunie is gesplitst. De netten blijven zo in overheidshanden. Dat is ook één van de redenen voor de splitsingswet, waarbij de energiebedrijven worden opgesplitst in productie-en netwerkbedrijven.'

Paniek
`Wij zijn in Nederland gezegend met de Nma. Dat is een prima toezichthouder. Maar in veel landen is de toezichthouder lang niet zo sterk. Wat in België gebeurt, is natuurlijk een drama. Het hedendaagse protectionisme dat onder meer Frankrijk en Spanje laten zien, is natuurlijk helemaal fout.' Ook over de Nederlandse opstelling is De Krom niet te spreken. `Ik vind het merkwaardig, dat gedoe als het gaat om het buitenland. We vinden het prachtig als een Nederlandse speler in het buitenland investeert, maar andersom raken we in paniek. Dat kan natuurlijk niet. Als iedereen zijn eigen bedrijven beschermt, dan komt er van de hele economische markt geen donder terecht.'

`In de energiesector gaan we onvermijdelijk toe naar een consolidatie', stelt het kamerlid. `Met Gazprom verklein je het risico van onderbreking van levering én er is een speler op de markt bij. Vanuit de markt zijn altijd veel klachten over de dominantie van Gasunie, dat zestig procent van de markt in handen heeft.' Volgens De Krom biedt samenwerking met Gazprom mogelijkheden voor Nederland, dat de ambitie heeft om de `gasrotonde van Europa' te worden. Gasunie wil deelnemen aan de zogenoemde Baltische pijpleiding, die Gazprom samen met de Duitse concerns Wintershall (Basf) en Eon/Ruhrgas aanlegt. De pijpleiding komt aan in Duitsland en kan worden doorgetrokken naar Nederland, Engeland en België. `Als Nederland inderdaad de gasrotonde van Europa wil worden, kunnen we het ons niet veroorloven die Baltische pijpleiding te laten schieten. Het lijkt me prima als de Russen in ruil ook willen investeren in Nederland. Daarmee creëer je wederzijdse afhankelijkheid.'

Voor nadere informatie: p.dkrom@tweedekamer.nl