Juli 2006

Vier nieuwe 'digi-routes' in Fietsparadijs Limburg Anita Witzier, Suske en Wiske en Marcel Vantilt als flitsende fietsgidsen
Suske en Wiske, Anita Witzier en Marcel Vantilt spelen voortaan de hoofdrol in vier nieuwe Verhalenfluisteraars die garant staan voor belevingsvolle ontdekkingstochten op de fiets door het Belgische 'Fietsparadijs Limburg'. Deze trendy fietsgidsen combineren GPS, audio en video in één toestel.
Je klikt het toestelletje op je fietsstuur, monteert het oortje op je hoofd en je bent weg voor een heerlijke fietstocht. De digitale fietsgids houdt je feilloos op het juiste spoor en laat je de regio in woord en beeld ontdekken.

Automatisch
Onderweg starten automatisch audio- en/of videofragmenten over beziens- en wetenswaardigheden in de streek. De eerste belevingsvolle fietsroute met Verhalenfluisteraar werd een jaar geleden in Haspengouw geopend. Na `Terra Fecunda' opende vorige zomer `De Fluisterende Parels van het Maasland'.

Afbeelding Nieuw
Nu, bij de start van het nieuwe fietsseizoen, lanceert Toerisme Limburg vzw vier nieuwe 'Verhalenfluisteraars', namelijk Suske en Wiske en het Bruegelmysterie (32 km) , De magie van het zand (40 km), Dagboek van het verleden (41 km) en Mijnsleutels (37 of 45 km).

Suske en Wiske
In Suske en Wiske en het Bruegelmysterie flitsen Suske en Wiske met de teletijdmachine naar de 16de eeuw om het Bruegelmysterie op te lossen. Is de beroemde schilder Pieter Bruegel inderdaad in Peer geboren en niet in het Nederlandse Breda? Het oplossen van het mysterie lukt natuurlijk niet zonder de hulp van de flitsende fietsertjes. Zij moeten zeven letters zoeken en een code kraken om het raadsel op te lossen.

Zoektocht
De magie van het zand is een aangename fietszoektocht, ditmaal door Lommel en rond de thema's zand, glas en het Kempense landschap, overgoten met een grensoverschrijdend sausje. Wie beter dan Marcel Vantilt, Anita Witzier en Francesca Van Thielen kunnen dit verhaal brengen? De Verhalenfuisteraar gidst je ook even over de Nederlandse grens.

Nieuwigheden
Deze route biedt enkele extra nieuwigheden. Bij de nieuwe belevingsvolle picknickplaats in de Lommelse Sahara kan je met een verrekijker de vogels op het meer bewonderen. In café de Mulder hangt een bijzonder zandschilderij van Theo Grobben. En in fietscafé De 7 Heerlijkheden kan je kennis maken met vijf types zand.

Tijdens de fietsroute Dagboek van het verleden kom je heel wat te weten over het rijk gevulde cultuur-historische verleden van Haspengouw.

Mijnsleutels
Mijnsleutels tot slot, brengt het persoonlijk verhaal van mensen uit de Mijnstreek, ingrijpende en soms ontroerende verhalen. `Sleutelfiguren' noemen we ze, omdat ze soms letterlijk ook de sleutels tot belangrijke toegangsdeuren in handen hebben. Zij brengen hun uniek levensverhaal over werken en leven in en rond de steenkoolmijnen.

Van deze cultureel-maatschappelijke fietsroute zijn er twee versies. De korte route loopt langs het mijnverleden van Genk, Houthalen en As. De lange route belicht ook het groene aspect en het Kempisch heidelandschap van deze regio.

Extraatjes
Alle routefolders bevatten kortingsbonnen en/of leuke extraatjes. Zo krijg je bij "Suske en Wiske en het Bruegelmysterie" route onder meer gratis vlaai en koffie. Wie de elf vragen van "De magie van het zand" goed beantwoordt, maakt kans op een fietsvakantie, een weekendverblijf of een verrassingspakket. De fietsers van de route "Dagboek van het verleden" krijgen een potje Hapsengouwse confituur mee en de routefolder "Mijnsleutels" bevat tal van kortingbonnen.

Voor elke belevingsvolle fietsroute met Verhalenfluisteraar heeft Toerisme Limburg vzw in samenwerking met de Boekingscentrale vakantie@limburg fietsarrangementen samengesteld met scherpe prijzen.

Praktische info
De nieuwe Verhalenfluisteraars zijn gratis bij de huur van een Fietsparadijs Limburg-fiets (8 euro per dag). Wie zijn eigen fiets verkiest, betaalt voor de Verhalenfluisteraar 6 euro (5 euro vanaf 2 personen) of 3 euro voor kinderen.

Op sommige plaatsen zijn er ook aanhangfietsen, kinderkarren, kinderfietsjes en fietsen met elektrische trapondersteuning te huur.