Landschap Noord-Holland

Persbericht

Noord-Holland wordt nog mooier

Castricum, 10 juli 2006

Eind juni kregen 33 Noord-Hollanders subsidie toegewezen voor aanleg, herstel of achterstallig beheer van landschappelijke elementen zoals erfbeplanting, poelen, oevers, fruitboomgaarden, duinrellen en rietkragen. Een toetsingscommissie beoordeelde de aanvragen. De subsidieregeling voor landschapselementen is ingesteld door de provincie Noord-Holland. Uitvoering is in handen van Landschap Noord-Holland.

Het best scoorde een duinrellenproject in het binnenduingebied van Schoorl. Door een grasland deels te vergraven komt het duinwater tot aan de oppervlakte. Dit zuivere water levert in de toekomst allerlei bijzondere planten en dieren op, zoals waterspitsmuis, rugstreeppad, rietorchis en klimopwaterranonkel.

Op dit moment is de subsidieregeling opnieuw opengesteld tot 1 september. Landschap Noord-Holland hoopt weer veel waardevolle aanvragen binnen te krijgen en vooral de mensen in de gebieden Haarlemmermeer en Gooi- en Vechtstreek worden opgeroepen om aanvragen in te dienen. De werkzaamheden waarvoor subsidie wordt aangevraagd mogen nog niet zijn uitgevoerd.

Het accent ligt dit jaar op duinrellen en duinwateren, aanplant van nieuwe beplanting na verwijdering van zieke iepen en het omvormen particuliere bosjes naar rietland of hakhoutbeheer in veenweidegebieden (wat gunstig is voor de weidevogels in de directe omgeving). Deze elementen zijn door de provincie uitgeroepen tot speerpunt en maken daarmee een grotere kans gesubsidieerd te worden.

De subsidieregeling Landschapselementen, ingesteld door de provincie, is bedoeld om het karakteristieke landschap van Noord-Holland te versterken en te behouden. Veel landschapselementen hebben in de loop van de tijd hun oorspronkelijke functie verloren en zijn daardoor verwaarloosd of zelfs verdwenen. De uitvoering van de regeling is in handen van Landschap Noord-Holland. Landschap Noord-Holland biedt de mogelijkheid om samen met de eigenaar ter plaatse de situatie te bekijken en te adviseren over de in te dienen aanvraag.

De regeling biedt particulieren en boeren in het buitengebied de mogelijkheid om individueel of in groepsverband subsidie aan te vragen. Ook voor (agrarische) natuurverenigingen en historische verenigingen of vrijwilligersgroepen is de regeling interessant. Wanneer zij (of hun leden) landschapselementen in beheer hebben of wanneer zij eigenaar zijn van interessante gebieden, kunnen zij in aanmerking komen voor subsidie.

Meer weten of aanvraagformulier downloaden?
Wilt u meer informatie of de aanvraagformulieren kijk dan op http://www.landschapnoordholland.nl/subsidie.php of bel Landschap Noord-Holland, telefoon 0251 - 66 22 44.