Overname van MPC Capital NV door Hanzevast holding BV

Lensink van berkel comm.

Overname van MPC Münchmeyer Petersen Capital NV door Hanzevast holding bv

GRONINGEN/HAMBURG, 10 juli 2006 - Vastgoedondernemer Hanzevast holding bv (Hanzevast), gevestigd in Groningen (NL), en het Duitse MPC Münchmeyer Petersen Capital AG (MPC Capital AG) hebben overeenstemming bereikt over de overname door Hanzevast van het meerderheidsbelang van MPC Capital AG in MPC Münchmeyer Petersen Capital NV (MPC Capital NV). Hierdoor wordt Hanzevast nagenoeg eigenaar van MPC Capital NV (92,5%).

Met de overname wordt de bedrijfsnaam van MPC Capital NV veranderd in Hanzevast Capital NV. Deze overname is inclusief dochterondernemingen en deelnemingen, waaronder een belang van 49,8% in de scheepvaartonderneming MPC Münchmeyer Petersen Steamship BV (waarbij de rest van de aandelen in handen blijft van MPC Capital AG). Tevens neemt Hanzevast het belang van 57,5% van MPC Capital AG in de Noord Nederlandse Trustmaatschappij BV (NNT) over, waardoor ook dat belang 92,5% bedraagt.

De transactie biedt MPC Capital AG en Hanzevast de mogelijkheid, in de toekomst zelfstandiger op de Nederlandse Markt te opereren.

In 1998 is MPC Capital NV opgericht, met het doel hoogwaardige beleggingsproducten, voornamelijk vastgoed- en scheepfondsen, op de Nederlandse markt aan te bieden. Tot nu toe heeft MPC Capital NV 18 vastgoedmaatschappen en 22 scheepvaartfondsen met een geïnvesteerd volume van bijna 1 miljard Euro geplaatst. Sinds oktober 2005 heeft het bedrijf tevens een vestiging in Brussel.

MPC Capital NV is ISO-gecertificeerd en beschikt over een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in het kader van artikel 7 van de Wet toezicht effectenverkeer (Wte). Bovendien heeft het bedrijf afgelopen november van de beurstoezichthouder een vergunning ontvangen, om in de zin van artikel 5 van de Wet toezicht beleggingsinstellingen 2005 (Wtb) als beheerder op te treden.

Hanzevast is een sterk groeiende internationaal georiënteerde vastgoedorganisatie. Zij verzorgt voor meer dan 800 gerenommeerde ondernemingen in Nederland en daarbuiten.

Het bedrijf is tevens actief op het gebied van aan- en verkoop van beleggingsobjecten (voornamelijk kantoorgebouwen). De organisatie beheert een portefeuille van 270 kantoorgebouwen met een oppervlakte van 400 tot 40.000 m2 en een belegd vermogen van meer dan 2 miljard Euro. Hanzevast heeft filialen in Groningen (NL), Amersfoort (NL), Wenen (A) en Bad Zwischenahn (D).

Met de overname van MPC Capital NV groeit Hanzevast naar een onderneming met meer dan 210 werknemers en een balanswaarde van ca. 140 miljoen Euro.

Het op de SDAX beursgenoteerde MPC Capital AG, het grootste emissiehuis in Duitsland en marktleider op het gebied van gesloten beleggingsfondsen, ontwikkelt en verkoopt sinds 1994 kwalitatief hoogwaardige beleggingsproducten en heeft rond 250 medewerkers. Tot de producten behoren scheepvaartfondsen, vastgoedfondsen, levensverzekeringsfondsen, private equity fondsen, vermogensstructuurfondsen, investmentfondsen en gestructureerde producten. Tot eind maart 2006 werden in totaal 231 fondsen opgericht. Het totaal emissievolume bedraagt ca. 4,9 miljard Euro, het totaal geïnvesteerde volume bedraagt meer dan 12,7 miljard Euro.