PERSBERICHT

10 juli 2006 Uitkomst VN-conferentie over kleine wapens groot fiasco.

Klein aantal staten blokkeert iedere vooruitgang in aanpak illegale wapenhandel.

Ondanks dat een grote meerderheid van landen strengere controle op internationale wapenhandel steunde, is de VN-conferentie over kleine wapens zonder resultaat beëindigd. De conferentie, die op 7 juli afliep, mislukte omdat een handvol landen de belangrijkste onderwerpen zo vasthoudend blokkeerde dat overeenstemming onmogelijk werd.

De Control Arms Campagne van Amnesty International, Oxfam International, Pax Christi, IANSA (International Action Network on Small Arms) en Unicef heeft zeer teleurgesteld gereageerd op het uitblijven van enige vooruitgang bij de aanpak van de ongeremde verspreiding van kleine en lichte wapens.

De Control Arms Campagne heeft de afgelopen drie jaar grote publieke en politieke steun gegenereerd voor een internationaal Wapenhandelsverdrag. Meer dan een miljoen mensen uit 160 landen hebben de Control Arms Campagne gesteund door deel te nemen aan de 'Miljoen Gezichten Petitie' die VN secretaris-generaal Kofi Annan op de openingsdag van de conferentie, maandag 26 juni, werd aangeboden.

Maar liefst 115 staten gaven hun steun aan de ontwikkeling van nieuwe internationale afspraken die moeten voorkomen dat wapens verhandeld worden naar ernstige mensenrechtenschenders of conflictregio's. Voorstanders voor meer controle op wapenhandel waren de Europese Unie en tal van Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse staten. De Verenigde Staten, China, Cuba, Iran, Israël, India, Pakistan en Egypte wisten echter te voorkomen dat op dit terrein vooruitgang werd geboekt.

'De wereld is door een kleine minderheid van landen in gijzeling genomen. In het huidige tempo zijn bijna 12.000 mensen omgekomen door kleine wapens gedurende de twee weken dat de conferentie plaats vond. Zij zijn eenvoudigweg verraden', aldus Anna MacDonald, de Control Arms Campagne-manager van Oxfam International.

Staten hebben elke referentie aan mensenrechten in de uitkomst van de conferentie vermeden. De organisaties van de Control Arms Campagne hebben juist aangetoond dat misbruik van kleine wapens leiden tot wijdverspreide mensenrechtenschendingen. Ook de effecten van wapenmisbruik op de ontwikkeling van een land zijn genegeerd.

'De wereld heeft dringend behoefte aan een stevig en afwingbaar Wapenhandelsverdrag om een eind te maken aan de vloed van wapens die terecht komt bij ernstige schenders van mensenrechten', zegt Brian Wood, onderzoeker bij Amnesty Internationals naar wapenhandel.

De campagne voor strengere regels voor wapenhandel gaat zich nu richten op de Algemene Vergadering van de VN komende oktober. Daar worden besluiten vaak bij meerderheid van stemmen genomen, hetgeen inhoudt dat een kleine minderheid van regeringen de voortgang niet kan blokkeren. Enkele regeringen, waaronder Nederland, hebben al aangegeven dat ze voorstander zijn van een resolutie in de Algemene Vergadering waarin wordt opgeroepen onderhandelingen te beginnen over een bindend Wapenhandelsverdrag.

'Het is niet te verkroppen dat twee weken praten geen enkele uitkomst heeft opgeleverd, vooral niet omdat er dagelijks duizend mensen omkomen door misbruik van wapens', meent directeur Rebecca Peters van IANSA.

NOOT VOOR DE REDACTIE,