Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Pupillendag in 2007 naar Gouda

De organisatie van de Nationale Pupillendag zal in 2007 (op zaterdag 23 juni) door S.C. Messemaker-1847 (http://www.messemaker-1847.nl/) worden verzorgd. De Nationale Pupillendag is een van de activiteiten in het kader van het jubileumjaar van de oudste schaakvereniging van Nederland. In 2007 viert Messemaker haar 160-jarig bestaan! Messemaker-1847 is een actieve schaakvereniging zowel op het gebied van het seniorenschaak als op het jeugdschaak. De club bestaat momenteel uit ca. 100 leden, waarvan de helft jeugdleden. Op jeugdschaakgebied is Messemaker een van de leidende verenigingen in de Rotterdamse Schaakbond. Afgelopen jaar organiseerde Messemaker o.a. alle JCK's van de RSB en het PJK voor de pupillen (cat. FGH), daarnaast het jaarlijkse TRIAS-jeugdtoernooi en een Scholenkampioenschap van Gouda. Messemaker heeft tevens een optie genomen op de jaren 2008 en 2009

---


Dagverslag Bagneux dag 3

Hiddo had veel geleerd de laatste tijd. Na de voorbereiding op de voorbereiding ging Jarno naar het toilet. Hiddo wilde even later naar hetzelfde toilet en trapte de deur in, waar hij een verbijsterde Jarno aantrof.
Het ontbijt is over het algemeen goed. De chocolademelk gaat met de dag vooruit en de thee was eindelijk warm. Toch namen enkele ouders eigen (bruin) brood mee. De chagrijnige mevrouw lachte eindelijk weer eens een keer, later in dit verslag meer over haar. Tussen het wakker bonzen (7.45) en het ontbijt (8.30) gaat Hiddo altijd eventjes lezen in een boek over de Griekse oudheid. Hij gaat 15 dagen naar Griekenland op vakantie en wil zo zijn kennis weer opgraven. Aan het eind van de week wordt hij ondervraagd door Jan. Ook de andere begeleiders hebben het nodige leesvoer bij zich: Laura houdt zich bezig met de Glossy, Jan leest SMS-jes en Jarno probeert het alfabet onder de knie te krijgen.
De wc's zijn beter dan ooit: slechts een toilet kan niet op slot. Na het ontbijt gaan de meeste kinderen voetballen, (tafel)tennissen of internetten. Sommigen vermaken zich door de begeleiders te treiteren (Bente, Sharitha). Met name Jan moet het ontgelden. Zes Nederlanders speelden tegen elkaar. Deze werden niet voorbereid, maar moesten enkele grootmeestereindspelen oplossen. De gecombineerde rekenkracht bleek nog niet op grootmeestersterkte, alhoewel 50% van de opgaven goed werden opgelost.
Niet iedereen kreeg zijn voorbereiding op het bord. Het Scandinavisch viel volledig in het water, maar Thijmen kreeg precies zijn voorbereide variant op het bord en won soepeltjes. Niemand staat na twee partijen nog met lege handen: alle verliezers van de eerste dag wonnen hun tweede partij. De tegenstander van Saritha speelde een stuk beter dan de vorige partij, pas op de laatste zet deed ze haar naam (Kutemeier) eer aan. Tjark moest tegen zijn eigen opening spelen, altijd lastig. Hij bleek ook weinig van het pionoffer in de doorschuifvariant van het Frans te kennen, maar had geluk dat zijn tegenstander een paar pionnen weg gaf.
Vlak voor het begin van de ronde werd Hiddo terug gefloten door de dikke (toernooidirecteur) van Bagneux. Hij floot sympathiek de Marseillaise, maar hier bleken enige spelers van het volwassenen schaaktoernooi, dat tegelijk plaats vond, niet van gediend. Vier spelers hebben nog de volle 100%. Naast Tjark zijn dat Tom, Evie en Xander. Tom had het erg lastig. Zijn tegenstandster speelde veel beter dan verwacht, maar na lang manoeuvreren kon de sympathieke Ermeloer het punt binnen halen. Evie speelde voor het eerst een goede gesloten Siciliaan, maar raakte toch een pion kwijt. Ze vocht goed terug, won een stuk en later de partij.
Jeroen speelde ook een goede partij. Hij hield een sterke speler van dik in de 1700 op remise.
Ruud, de benjamin van de groep, kwam totaal gewonnen te staan tegen Jamie, maar is nog een beetje onervaren en liet zich toch de kaas van het brood eten.
Tegen 18.00 werd iedereen de zaal uit geschopt: ook de organisatie wilde snel eten en dan naar het voetbal kijken. Op de terugreis weerhield Hiddo Bente op een zeer originele manier ervan om al in Croix de Berny uit te stappen. Dat kwam hem op een paar schoppen en klappen te staan en leverde ook de quote van de week op. Vier ouders gingen vandaag naar Parijs, maar kwamen gelijk met de kinderen terug in Antony. Ze hadden een passe-partout voor het openbaar vervoer en wilden met de bus naar de campus. In 1,5 kilometer lopen, licht bergop, had men geen zin. Toen de groep echter op de campus aankwam, was daar nog geen ouder te bekennen. Die kwamen pas een kwartier later aan. De bussen bleken niet op zondag te rijden. Het dieptepunt van ruim tien jaar Bagneux werd bereikt in de mensa: er was nog slechts voor zes mensen een ranzig voorgerecht, men had de keus uit twee hoofdgerechten, waaronder macaroni zonder saus en ratjetoe uit blik. Alles zonder vlees. Wel mocht iedereen na lang klagen twee toetjes, maar dat vond Hiddo niet genoeg: hij eiste zijn geld terug. De chagrijnige kassajuffrouw kwam tijdens het eten haar excuses aanbieden en gaf alle mensatickets terug, zodat we daar nog een keer kunnen gaan eten. Maar wie wil dat nou? Misschien kunnen in de komende dagen de tickets illegaal verkocht worden. Daarna een van de hoogtepunten. In een grote ruimte was op een scherm de WK-finale te zien. De Italiaanse puberjeugd, hier aanwezig voor een combinatie van een schoolreisje en een cursus Frans, overstemde de Franse studenten. Ook de Nederlanders roerden zich. Vooral Jarno en Xander kenden hun 23 seconden van roem, toen hun naam door de speelzaal schalde. Zowel de Fransen als Italianen werden afwisselend aangemoedigd (om iedereen te vriend te houden), maar de beste yell werd bedacht door Philippe, toen er weer een speler gewond op het veld lag: laat maar liggen, laat maar liggen, hij gaat vanzelluf dood! (op de wijs van: we zijn er bijna).
Hiddo kwam in gesprek met een Française, die vroeg welke taal de Nederlanders spraken, het leek haar een soort Duits, en dat werd beaamd. Frank legde de innige omarming tussen haar en de hoofdbegeleider vast op de camera.
Daarna gingen de kinderen snel naar bed, de ouders aan de wijn. Een Duitser werd ook uitgenodigd, maar die bleek een echte Duitser: "Ich trinke nur bier."
Om 23.45 begon eindelijk de openingsvoorbereiding, wat heel veel Lauraquotes opleverde. Hieronder ziet u ze allemaal.

Quotes van de dag:

Laura 1: Als ik morgen dood ben, komt het door al die vrouwelijke kinderen
Laura 2 (op een suggestie van Hiddo om zich in te schrijven bij een datingburo, net als hij): Gelukkig ben ik niet wanhopig. Laura 3: Veel vrouwen kijken slechts 10 minuten voetbal. De eerste vijf minuten om de koppen te zien en de laatste vijf minuten om de shirtjes te zien wisselen.

---