Ingezonden persbericht


Kamernood breekt weer aan

Groningen, 10 juli 2006

Zo vlak na de eindexamens van de middelbare school is de vraag naar studentenkamers in de grote steden erg gestegen. Dit blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Kamer.nl en Kamerplanet.nl.

"Op dit moment zien wij een duidelijke stijging van de prijzen en een toename van de vraag op beide sites. Het aanbod blijft achter waardoor er dus kamernood ontstaat", aldus Pieter Toreman, marketing manager bij Kamer.nl. "Probleem is vaak dat de doorstroom vanuit de kamer naar een zelfstandig huis erg klein is waardoor er weinig vrij komt op de markt."

Ieder jaar rond deze tijd blijkt dat, ondanks alle maatregelen ten spijt, er toch weer een overspannen markt te zien is. Vaak zijn gemeentes terughoudend met het verlenen van vergunningen, heersen er woekerprijzen en neemt de student van tegenwoordig geen genoegen meer met een kamer in bijvoorbeeld een randgemeente. "Begin dit jaar zijn er in Groningen een tiental wooncontainers geplaatst die een klein deel van het probleem in die stad moeten oplossen. Na maandenlang gesteggel over vergunningen en procedures over veiligheid is pas op 29 juni het licht op groen gezet. Het is daarnaast een druppel op een gloeiende plaat als je bedenkt dat hier 20.000 studenten wonen en de containers plaats biedt aan 150 studenten.", aldus Toreman. "Dit zelfde beeld zien we ook veel in de randstad, en dan vooral in Amsterdam en Utrecht".

Kamerplanet.nl is een zoekmachine voor kamers die kamersites afgaat op zoek naar aanbod van kamers. "Zo heeft de site een goed beeld van het totale aanbod,", aldus Toreman, "Op Kamer.nl zien we hoe de vraagkant verloopt van de markt en zien we de vraag meer stijgen dan het aanbod. Deze trend zet zich de komende twee maanden zeker door. Mijn tip is dan ook om nu al te gaan kijken in de stad van de studiekeuze om zo straks niet achter het net te vissen".

-------------------------------