Persbericht Amnesty International Embargo:maandag 10 juli 2006, 00:01 GMT.

Algerije: bewijs van marteling op geheime locaties door de militaire veiligheidsdienst.

Slaan, het toedienen van elektroshocks, het gedwongen laten slikken van vuil water, urine en chemicaliën, zijn enkele van de methoden die leger en politie in Algerije gebruiken, zonder dat daar ooit iemand voor bestraft wordt, aldus Amnesty International in een vandaag verschenen rapport.

Aan de hand van een aantal casestudies uit de periode 2002-2006, laat het rapport Unrestrained powers:Torture by Algeria's Military Security, zien dat 'de oorlog tegen het terrorisme' dient als een excuus voor Algerije's militaire veiligheidsdienst(officieel het Departement du renseignement et de la securite, DRS) om verdachten te martelen en te mishandelen.

Het rapport geeft voorbeelden van marteling en mishandeling in geheime detentiecentra door de DRS, waarbij de verdachten geen toegang hebben tot een advocaat, familie of medische zorg en waarbij er geen enkel civiel toezicht is.

'Ze lieten me op een ijzeren stoel zitten met mijn handen vastgebonden achter mijn rug en sloegen me met stokken. Toen ze klaar waren werd ik uitgekleed en opgesloten in een cel, naakt, met de handen achter mijn rug. Ik beleef daar een nacht'.

Voormalige gevangene die in 2005 door de DRS gemarteld werd.

'Als eerste stap zou President Bouteflika de verontrustende beschuldigingen moeten erkennen en publiekelijk moeten aankondigen dat hij een onderzoek instelt. Hij moet er ook voor zorgen dat DRS medewerkers niet langer verdachten arresteren en gevangen zetten en dat de verantwoordelijken voor marteling of mishandeling van gevangenen berecht worden', aldus Amnesty International.

Een aantal landen, waaronder Nederland, Canada, Frankrijk, Italië, Maleisië en Spanje hebben van terrorisme verdachten gedwongen terug te keren, ondanks het feit dat de DRS meestal onmiddellijk overgaat tot het detineren en ondervragen van deze mensen. Zo dwong Nederland in juni 2003, de toen 32 jaar oude Salaheddine Bennia, terug naar Algerije te keren. Hij zat vervolgens 19 maanden gevangen in de Antar gevangenis van de DRS in Algiers, waar hij gemarteld is met o.a. elektroshocks. Pas in maart 2006 werd hij vrij gelaten. De Britse regering vroeg en kreeg 'diplomatieke garanties' van Algerije dat verdachten van terrorisme bij gedwongen uitzetting niet gemarteld zullen worden. Op 20 juni 2006 werden twee Algerijnse mannen "V" en "I" teruggestuurd. Sindsdien zitten beide vast op een onbekende locatie, zonder contact met hun familie en is er vrees voor mishandeling en marteling.

Het rapport doet een serie aanbevelingen aan de regering van Algerije: * DRS medewerkers mogen niet langer verdachten arresteren en gevangen zetten, vanwege de voortdurende verdenking van mishandeling en marteling en het gebrek aan effectief civiel toezicht op deze dienst. * Wetgeving moet veranderd worden, zodat iedereen die in detentie zit onmiddellijk toegang tot een advocaat krijgt. * In februari 2006 geïntroduceerde wetgeving die voorkomt dat Algerije van mishandeling en marteling verdachten niet berecht, moet ingetrokken worden.

"Daarnaast roep Amnesty International regeringen op om de gedwongen terugkeer naar Algerije te stoppen van mensen die het risico lopen van marteling en mishandeling; een eind te maken aan het gebruik van 'diplomatieke garanties'; er voor te zorgen dat bewijs door marteling verkregen niet in processen gebruikt wordt en dat arrestanten niet worden vastgehouden wordt door de DRS ".

Noot voor de redactie-