Bron:

PERSBERICHT

Groningen 9 juni 2006

Het op straat dumpen van 7000 vluchtelingen is genoeg

Maandag 10 juli spant de Irakese Koerd Sardar Mohamed Rashid - een van de 26.000 vluchtelingen die na jaren in Nederland te hebben gewoond terug zou moeten naar zijn land van herkomst en aan het regime van het Project Terugkeer is onderworpen - bij de rechtbank in Groningen een proces aan tegen de staat omdat hij is opgesloten in de detentieboot voor vreemdelingen in Rotterdam en straks zonder voorzieningen op straat zal worden gedumpt in plaats dat voor hem en andere vluchtelingen een pardonregeling wordt afgekondigd.

Ter ondersteuning van zijn zaak en alle andere vluchtelingen in deze positie, wordt door vluchtelingen en sympathisanten bij de rechtbank in Groningen aan het Guyotplein om 14.00 uur voorafgaand aan het proces een picket-line georganiseerd.

Ondanks dat minister Verdonk aan de Tweede Kamer en aan de Vereniging van Nederlandse Gemeenten heeft toegezegd dat via het project Terugkeer geen van de 26.000 vluchtelingen op straat zou worden gezet, zijn inmiddels meer dan 7.000 mensen uit deze groep `administratief verwijderd', wat wil zeggen: op straat gedumpt.

De behandeling van Rashid is een voorbeeld van het aangescherpte verwijderbeleid van vluchtelingen die onder de oude vreemdelingenwet in Nederland asiel hebben aangevraagd, omdat minister Verdonk onder tijdsdruk staat om voor 1 oktober het project Terugkeer af te ronden. Vluchtelingen als Rashid die nu weigeren om `vrijwillig' naar de vertrekcentra Ter Apel en Vught te gaan, worden bij het stempelen voor hun leefgeld bij de vreemdelingenpolitie opgepakt en afgevoerd naar een detentieboot en na enkele weken tot maanden op straat gedumpt. Een lot dat ook gold voor 68% van de vluchtelingen die wel naar de vertrekcentra gingen, omdat zij vertrouwden op de toezegging van de Nederlandse regering dat zij een verblijfsvergunning zouden krijgen als zij niet terug konden naar hun land van herkomst.

De rechter in Groningen zal maandag zonder het recht op inhoudelijke toetsing van de asielprocedure en het terugkeer Project morgen het vuile werk voor de regering moeten op knappen. Minister Verdonk kan dan vervolgens namens de regering haar handen in onschuld wassen, door te stellen dat een onafhankelijke rechter Rashid de illegaliteit heeft ingestuurd.

Comité `De 50 van Groningen'
Werkgroep Vluchtelingen Vrij

de50vangroningen@hetnet.nl
Postbus 1472, 9701 BL Groningen

www.de50vangroningen.nl

werkvluchtvrij@hetnet.nl www.home.wanadoo.nl/werkvluchtvrij/