Ingezonden persbericht


Datum: 9 juli 2006

Heidebrand op Hoge Veluwe.

HOENDERLOO - Zondagmiddag werd om circa 14.30 uur bij de regionale alarmcentrale Gelderland Midden een heidebrand gemeld in Het Nationale Park De Hoge Veluwe, gemeente Ede. Van de Brandweer van Hoenderloo, Otterlo, Harskamp en Ede werden direct de bosbrandweervoertuigen gealarmeerd. Bij het ter plaatse komen bleek de brand te woeden op het Deelensche Veld. Een gebied met droge en natte heide dat slecht toegankelijk is voor de zware brandweervoertuigen. Het eerste voertuig vroeg direct om meer blusvoertuigen. Rond16.30 uur leek de brand zo goed als geblust. Door draaiende wind laaide het vuur echter in alle hevigheid weer op. Nog eens acht blusvoertuigen werden gealarmeerd. Ook met water gevulde giertanks van agrariërs uit de directe omgeving werden ingezet. Om 21.30 uur assisteerde een Chinook helikopter van vliegbasis Soesterberg. De Chinook kan per vlucht 10.000 liter water uitstorten op de brand. Om 22.45 werd het sein brandmeester gegeven. De nabluswerkzaamheden duurde de gehele nacht en zullen ook maandag nog voortgaan.

Het water voor het blussen werd betrokken uit de vennen op het Deelensche Veld en drie opgestelde waterbassins. De Chinook heeft vijf vluchten uitgevoerd met water uit het Apeldoorns kanaal. De Brandweer heeft 16 blusvoertuigen ingezet uit de regioŽs Gelderland Midden en Noord-Oost Gelderland, voorts diverse voertuigen voor waterwinning en commandovoertuigen in het terrein. Circa 150 brandweerleden zijn ingezet. De agrariërs waren met zeven watertanks ter plaatse. Jachtopzieners van De Hoge Veluwe traden als gidsen op, hielden het publiek op afstand en stonden de hulpverlening bij waar nodig.

De Deelenseweg werd door de politie afgesloten voor verkeer zodat water halende voertuigen niet gehinderd werden door verkeer en kijkers. De oorzaak van de brand is nog in onderzoek bij de politie. Een ambulance was ter plaatse om snel te kunnen optreden bij ongelukken. Er zijn geen personen gewond geraakt. In totaal ging 30 hectare heide verloren. Op het kampeerterrein van het Nationale Park en op campings in Hoenderloo was enige rookoverlast. Kampeerders werden gerustgesteld door uitingen in de pers en medewerkers van de politie en het Park.

-----------------------
PERSBERICHT

Dick van den Brul
Rietgrachtstraat 74, 6828 KE Arnhem
telefoon: 026 - 355 61 11
post Vredenburg, Groningensingel 1249, 6835 HZ ARNHEM post Elderveld, Gorinchemstraat 70, Arnhem


---- --