FNV Bouw

datum: 10-07-2006 / bericht: 1 van 37

Acties bouwbonden tegen drie wegenbouwers

FNV Bouw, Hout- en Bouwbond CNV en Vakvereniging Het Zwarte Corps voeren op twee manieren actie tegen BAM Wegen BV, Koninklijke Wegenbouw Stevin BV en Ballast Nedam Infra BV. De bonden spannen een kort geding aan: zij eisen dat deze drie wegenbouwers ogenblikkelijk stoppen met het opsparen van overuren voor onbetaald verlof in de komende winter. Aan werknemers in Dalfsen hebben de bonden maandagmorgen 10 juli alvast pepdrank en bloemen uitgedeeld.

Het kort geding dient dinsdag 18 juli in Utrecht. Inzet is naleving van de CAO voor de Bouwnijverheid. Daarin zijn bepalingen opgenomen over overwerk en de compensatie daarvan in tijd. De CAO kent verder de afspraak dat bedrijven die daarvan willen afwijken, hierover met de vakbonden een 'maatwerkafspraak' maken. De drie bouwbonden hebben met diverse bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw zo'n specifieke regeling getroffen. Met BAM, Ballast Nedam en KWS bleek echter geen overeenstemming mogelijk. Dus moeten deze ondernemingen zich aan de CAO houden. Zij ontduiken de CAO echter door eigen regels op te stellen en met werknemers 'individuele afspraken' te maken. Op die manier willen zij hun werknemers veel extra overuren laten opsparen voor onbetaald verlof in de komende winter.

De werknemers zijn daar verontwaardigd over. Ze komen in deze zomertijd nauwelijks aan voldoende rust toe. Daarvoor zouden ze dan in de komende winter op hun eigen kosten gedwongen thuis moeten zitten. Daarom hebben de bonden maandagochtend in Dalfsen wegwerkers pepdrank gegeven 'om overeind te blijven' en ook bloemen voor hun partner 'want die zie je nauwelijks'.

Vroeger kende de bouw-CAO een bepaling voor een 'jaarmodel GWW'. Dat artikel is verdwenen uit de CAO voor de Bouwnijverheid die vorig jaar mei tot stand kwam. De werkgevers wilden van dit artikel af omdat zij 'maatwerk per onderneming' zeiden na te streven. De drie bouwbonden kunnen daarmee niet rijmen dat deze drie wegenbouwers vervolgens niet tot afspraken bereid blijken.