Socialistische Partij

Dierenmaffia mag geen vrij spel houden

10-07-2006 * Krista van Velzen, Tweede-Kamerlid van de SP, heeft minister Veerman van LNV opheldering gevraagd over het bestaan van 'quota', waardoor de Algemene Inspectie Dienst (AID) uit kostenoverwegingen veel minder illegaal verhandelde dieren in beslag neemt en opspoort dan mogelijk.

Krista van Velzen Smokkelaars kunnen ongestraft op grote schaal beschermde exotische dieren invoeren en verhandelen, concluderen GPD-kranten vandaag. De trucs om regels te ontduiken worden steeds geraffineerder, terwijl de overheid nauwelijks controleert, stellen onderzoekers, dierenbeschermingsorganisaties en eigenaren van dierenopvangcentra. De handelaren vervalsen papieren voor beschermde diersoorten die gestroopt worden en onder andere naar Nederland worden gesmokkeld. Dit gaat gepaard met dierenleed en het uitsterven van beschermde diersoorten.

De overheid treedt nauwelijks op: in 2005 namen douane, politie en de Algemene Inspectie Dienst (AID) niet meer dan vijftig levende uitheemse dieren in beslag. Een fractie van de verhandelde hoeveelheid. Opsporing heeft geen prioriteit en er wordt nauwelijks personeel of geld vrijgemaakt.

Een van de problemen is ook dat in Nederland bijna alle dieren mogen worden gehouden. Dit zorgt voor een gigantische vraag en lokt fraude uit.

Van Velzen vindt dat de illegale bezitter moet betalen voor de opvang van de jaren die dat dier nog leeft. Ook moet het die persoon verboden worden ooit nog zo'n dier te houden of er in te handelen, aldus Van Velzen. "Op deze manier rook je dat circuit uit en dat wordt hoog tijd."