Gemeente Eindhoven

Persbericht 10 juli 2006

Provincie geeft ton subsidie voor armoedeonderzoek

De provincie Noord-Brabant heeft in het kader van het Fonds Armoedebestrijding een ton subsidie verleend voor een Eindhovens onderzoek naar armoede. De gemeente Eindhoven, Loket W., Fontys, K2 en Samenwerkingsverband Minima Eindhoven (SME) zijn bij het onderzoek betrokken.
Het onderzoek brengt aspecten als beleving van armoede, mogelijkheden voor preventie, eigen kracht ontwikkeling en de succesvolle ondersteuning vanuit professionele organisaties in beeld. Belangrijk daarbij is dat in dit onderzoek betrokkenen en belangenorganisaties een grote inbreng hebben.

Het onderzoek is een vervolg op de armoedemonitor 2006 waarvan binnenkort de resultaten worden verwacht. De armoedemonitor geeft inzicht in de inkomenssituatie van minima in Eindhoven: hoe komen zij rond, waarop moeten zij bezuinigen? De armoedemonitor geeft algemene gegevens over een grote groep inwoners van Eindhoven. Het onderzoek dat nu gaat starten, geeft specifieke informatie over verschillende groepen in Eindhoven. Deze informatie wordt verkregen door interviews. Het onderzoek is dus een verdieping van de Armoedemonitor.

Het doel van het Eindhovense armoedeonderzoek is:
* het bestrijden van armoede;

* inzicht vergroten in de oorzaken van het ontstaan van armoede;
* inzicht vergroten in de beleving en gevolgen van armoede. In het bijzonder wordt daarbij gekeken naar de risicoâs van sociale uitsluiting en voor jeugdigen pedagogische gevolgen op basis van armoede;

* versterken van de preventieve functie o.a. door middel van de ontwikkeling van doelgroepprofielen en kenmerken en op basis daarvan ontwikkelen van een systeem voor vroegsignalering;
* inzicht vergroten in kritische succesfactoren bij het op âeigen krachtâ overwinnen van mogelijk negatieve effecten van armoede;
* inzicht vergroten in gevraagde en succesvolle ondersteuning die door professionele organisaties wordt geboden;
* Innovatie van bestaande methodieken en implementatie.

Het uiteindelijke doel van het onderzoek is het beter kunnen ondersteunen van Eindhovenaren met een laag inkomen, het voorkomen van problemen door preventief ingrijpen en het mogelijk aanpassen van de gemeentelijke regelingen.

Het onderzoek start nog voor de zomer en duurt een jaar. De financiering van de provincie wordt onder meer gebruikt voor het uitvoeren van het onderzoek en het organiseren van bijeenkomsten om de resultaten breed te verspreiden.