Gemeente Hilversum

Werkomstandigheden Workstar volgens afspraak verbeterd

10 juli 2006
Wethouder brengt opnieuw bezoek aan productiebedrijf De verbeteringen in de arbeidsomstandigheden bij het productiebedrijf Workstar, waar uitkeringsgerechtigden uit Hilversum en Weesp iHH via het reïntegratiebedrijf Euroflex werkervaring opdoen, zijn volgens afspraak uitgevoerd.
Dat constateerde wethouder Karin Walters van Sociale Zaken afgelopen dinsdag 4 juli tijdens haar tweede bezoek aan de werkplaats in Amsterdam.
Ook de verbeteringen die volgen uit de Risico Inventarisatie en Evaluatie, waar de wethouder bij haar eerste bezoek om had gevraagd, zijn in gang gezet.
Wethouder Walters heeft de gemeenteraad met een brief geïnformeerd en wil nu de komende maanden met de raadscommissie Welzijn van gedachten wisselen over de instrumenten die de gemeente moet inzetten voor een effectief reïntegratiebeleid.

Concrete afspraken
Wethouder Karin Walters bracht al eerder, op vrijdag 19 mei, een bezoek aan productiebedrijf Workstar. Aanleiding toen waren schriftelijke vragen van de VVD over Euroflex en de werksituatie bij Workstar.
De wethouder heeft bij haar eerste bezoek geen wantoestanden aangetroffen, maar vond de situatie wel aanleiding om concrete afspraken te maken over verbeteringen in de werksituatie en om een officiële Risico Inventarisatie en Evaluatie (RIE) te laten opstellen. Die verbeteringen zijn nu volgens afspraak doorgevoerd en in gang gezet, zo constateerde een brede delegatie van de gemeente Hilversum samen met de arbeidsdeskundige van de Arbo Unie tijdens het bezoek op 4 juli.
Zo zijn er nu voldoende verstelbare stoelen voor de mensen in de fabriekshal, worden koffie- en theepauzes gewoon doorbetaald, is het sleutelbeleid voor de WC's opgeheven en is er een begin gemaakt met de aanleg van een ventilatiesysteem in de fabriekshal.

In het rapport van de Arbo Unie wordt geconcludeerd dat de werkfabriek van Workstar op dit moment voldoet aan de minimale Arbo-eisen, inclusief de brandveiligheidseisen.

Karin Walters heeft daarnaast met Euroflex afspraken gemaakt over het opzetten van medezeggenschap voor de werknemers. Ze wil ook nog nadere afspraken maken over het aanpassen van het arbeidscontract op het punt van geheimhouding.

Discussie over reïntegratiebeleid
Nu de situatie rond de arbeidsomstandigheden bij Workstar is verbeterd, stelt de wethouder van Sociale Zaken de meer algemene vraag of de huidige reïntegratie-aanpak de mensen daadwerkelijk helpt. Karin Walters wil daarom graag op korte termijn met de leden van de commissie Welzijn van gedachten wisselen over de vraag of de gekozen opzet past bij de doelstellingen die de gemeenteraad met het reïntegratiebeleid wil bereiken. Een bijeenkomst 'met de benen op tafel' hierover vindt plaats op 20 juli.