Gemeente Hilversum

Vergunning nodig voor buitenunits airco

10 juli 2006
Met de warme dagen kiezen steeds meer mensen voor de aanschaf van een airco. Naast airco's die met een slang de warme lucht via een open raam naar buiten blazen, zijn er ook airco's met een buitenunit. Het is belangrijk om deze niet op in het oog springende plekken aan of op een gebouw te plaatsen, omdat daarmee het aanzicht van heb gebouw vaak geweld wordt aangedaan.

Daarbij is het goed om te weten dat er een bouwvergunning nodig is voor het plaatsen of bevestigen van een buitenunit aan of op een gebouw omdat het uiterlijk aanzien van het pand wordt gewijzigd. Het maakt natuurlijk een groot verschil uit of zo'n unit bovenop een grote platte bedrijfsruimte wordt geplaatst, waarbij niemand zicht heeft op de unit of dat hij aan de voorgevel van een woning wordt geplaatst. In die laatste situatie is het al snel ontsierend. Hiervoor zal naar verwachting geen bouwvergunning worden afgegeven. Mocht de buitenunit zonder bouwvergunning worden geplaatst dan is de kans groot dat deze moet worden weggehaald. Daarom raden wij u aan om dergelijke units niet in het zicht of voor anderen hinderlijke wijze (geluidsoverlast) te plaatsen. 'In het zicht' betekent: zichtbaar vanaf maaiveld, vanaf de openbare weg of vanaf privé-terreinen.

Indien airco-units geplaatst worden op of aan een bedrijf dat valt onder de wet Milieubeheer moet u bovendien bij de afdeling Vergunningen en Handhaven een melding doen. Ook komen er vaak geluidsklachten van de airco?s binnen bij de gemeente. Zorg dus voor een goede plek zodat omwonenden geen last hebben en zorg voor jaarlijks onderhoud.

In geval van vragen, informatie, aanvraagformulieren of twijfel kunt u het beste voor plaatsing van de airco contact opnemen met het telefonische informatiepunt van de afdeling Vergunningen en Handhaven (8.30 - 13.00 uur; tel. 629 20 00) of per mail: bouwen@Hilversum.nl Het formulier voor een bouwvergunning kunt u ook downloaden, zie daarvoor de link aan de rechterkant van deze pagina.