Lijst Pim Fortuyn


nieuwe aanwijzingen inzake de moord op milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996?

Den Haag, 10/07/2006- Een vertrouwelijk rapport van de Nationale Recherche zou sinds 2003 over aanwijzingen beschikken dat Volkert van der G. een moord pleegde alvorens hij Fortuyn om het leven bracht. Voor LPF-Kamerlid Eerdmans reden voor kamervragen.

Vraag 1:

Heeft u kennisgenomen van het bericht 1) waarin melding wordt gemaakt van een vertrouwelijk onderzoeksrapport van de Nationale Recherche waaruit zou blijken dat de recherche al sinds 2003 over sterke aanwijzingen beschikt dat Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, mogelijk ook verantwoordelijk is voor de liquidatie van de 43-jarige milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996?

Antwoord 1:

Ja.

Vraag 2:

Was u destijds bekend met dit geheime rechercherapport?

Vraag 3:

Deelt u de mening dat op basis van deze nieuwe aanwijzingen een heropening van het onderzoek naar de moord op Van der Werken is gerechtvaardigd en dat Volkert van der G. daarbij als mogelijke verdachte is aan te merken?

Antwoord 2 en 3

Na de moord op Chris van der Werken op 22 december 1996 heeft een rechercheonderzoek plaatsgevonden. Dit onderzoek heeft niet geleid tot een redelijk vermoeden van schuld van één of meerdere personen en is in 1997 afgesloten.

Zoals aangegeven in eerdere antwoorden op kamervragen over dit onderwerp in 2003(nr. 2020315070) is er in 2002 na de moord op Pim Fortuyn een nieuw onderzoeksteam geformeerd in de zaak Van der Werken. Dit team bestond uit rechercheurs van de regiopolitie Gooi & Vechtstreek en de Dienst Recherche Onderzoeken van het KLPD (later opgegaan in de Nationale Recherche). De resultaten van het onderzoek door dit team gaven geen aanleiding om Volkert van der G. aan te merken als verdachte van de moord op Chris van der Werken. Hiervan ben ik destijds door het College van procureurs-generaal op de hoogte gebracht.

Het vertrouwelijke onderzoeksrapport waarover in De Telegraaf wordt gesproken, bevat de resultaten van het hierboven bedoeld onderzoek uit 2002/2003. Er is derhalve geen sprake van nieuwe aanwijzingen waarop een heropening van het onderzoek zou kunnen worden gebaseerd.


1) De Telegraaf 7 juli