Ingezonden persbericht

PERSBERICHT

Hooghalen, 7 juli 2006

Westerbork schenkt kunstwerk aan Srebrenica

10 juli a.s. onthulling Vrouwen van Srebrenica van Truus Menger in Bosnië

In opdracht van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork heeft kunstenares Truus Menger-Overstegen een beeld gemaakt onder de titel Vrouwen van Srebrenica.

Dit kunstwerk wordt door het Herinneringscentrum Kamp Westerbork geschonken aan de nabestaanden van Srebrenica en de Foundation of Srebrenica - Potocari Memorial and Cemetery.

Het krijgt een permanente plek bij de ingang van het Potocari Memorial Center.

De officiële onthulling zal maandag 10 juli a.s. plaatsvinden, in aanwezigheid van vele nabestaanden, tal van Bosnische hoogwaardigheidsbekleders, kunstenares Truus Menger-Overstegen en directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Sinds een bezoek van een delegatie van 'Vrouwen van Srebrenica' aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in 2002 is er een intensieve samenwerking ontstaan. Niet alleen met de nabestaanden maar ook met het herinneringscentrum in oprichting aldaar, het Potocari Memorial Center. Deze relatie is vanuit Westerbork voortgekomen uit het feit dat er van vervolging en genocide sprake is; een duidelijke overeenkomst tussen Westerbork 1942-1945 en Srebrenica 1995. Maar ook het onvermogen van Dutchbat om deze ramp te voorkomen geeft een verantwoordelijkheid, niet alleen voor de Nederlandse overheid maar ook voor maatschappelijke instellingen zoals het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Het Herinneringscentrum Kamp Westerbork functioneert sindsdien als adviseur en stelt zijn ervaring ten dienste aan de Bosnische collega's. Werkbezoeken over en weer zijn en worden afgelegd. Maar ook in Nederland ligt een taak. Het Herinneringscentrum organiseert jaarlijks exposities, ooggetuigenlezingen en concerten 'in het teken van Srebrenica', en voor het onderwijs is een educatief programma ontwikkeld.

Het drama een eigen en permanent gezicht geven, in de vorm van een beeldengroep, dat is het resultaat van een nieuwe fase in de samenwerking waaraan kunstenares en oud-verzetsstrijdster Truus Menger onmiddellijk haar belangeloze medewerking toezegde.

'Toen Dirk Mulder van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork mij sprak over een beeld voor Srebrenica ontstond in mijn brein gelijk een bronzen herinnering voor de vrouwen van deze zwaar getroffen streek'.

Maar de medewerkers van het Herinneringscentrum hebben als privé-persoon ook niet stil gezeten. Op eigen initiatief en met de inzet van vrije tijd hebben zij in 2005 besloten zich in te spannen om geld bijeen te brengen voor het kunstwerk Vrouwen van Srebrenica.

Ook anderen zetten zich daarvoor om-niet in zoals de betaald voetbalclubs FC Emmen en de BVO Veendam op 5 augustus en tal van musici op een benefietconcert op 1 september a.s.

Bijlage 'Westerbork - In het teken van Srebrenica'