Universiteit Utrecht

Persbericht van de Universiteit Utrecht

Academie Gezondheidszorg Utrecht

3 juli 2006

Eerste lichting logopediewetenschappers studeert af

Unieke masteropleiding levert nieuwe beroepsgroep

Op 11 juli 2006 studeren voor het eerst studenten af in de voor Nederland unieke universitaire masteropleiding logopediewetenschap. Logopediewetenschappers worden opgeleid tot 'onderzoeker, kennisdeler en implementator van zorgvernieuwingen'. Met deze eerste tien afgestudeerden komt er een nieuwe beroepsgroep op de arbeidsmarkt. Deze is overigens niet beperkt tot Nederland: een aantal van de studenten komt uit België en Duitsland. Logopediewetenschap is gepositioneerd binnen de Academie Gezondheidszorg Utrecht (AGUtrecht), een samenwerkingsverband van het Universitair Medisch Centrum Utrecht, de Hogeschool Utrecht en de Universiteit Utrecht.

De deeltijdmaster logopediewetenschap is een universitaire studie bedoeld voor wo-bachelors met belangstelling voor de gezondheidszorg en stem-, spraak-, taal-, gehoor- en slikstoornissen in het bijzonder. De studie is ook toegankelijk voor hbo-bachelors logopedie nadat zij een premasterprogramma gevolgd hebben. Studenten logopediewetenschap leren wetenschappelijke kennis te ontwikkelen, te integreren en te verspreiden in de logopedische praktijk, om zo de kwaliteit en doelmatigheid van de logopedische zorg te verbeteren.

Academisch niveau

De 31 studenten die dit collegejaar logopediewetenschap studeren, geven aan dat zij al jaren op zoek waren naar een opleiding die aansloot bij de roep om het logopedisch handelen wetenschappelijk te onderbouwen. 'Door de opleiding heb ik geleerd relativerend te kijken naar logopedische werkwijzen, instrumenten en theorieën en om een probleem vanuit meerdere gezichtspunten te benaderen. Binnen de logopedie is dat niet gebruikelijk', aldus een van de studenten. Doordat de studie in deeltijd wordt verzorgd kan deze bovendien met een beroepspraktijk worden gecombineerd. Van de eerste tien afgestudeerden gaan er overigens drie verder met een promotietraject en een in een leidinggevende functie.

Beredeneerd handelen

De opleiding ziet het volgens opleidingscoördinator prof.dr. Ph. Dejonckere als haar opdracht een bijdrage te leveren aan de wetenschappelijke onderbouwing, verbetering en ontwikkeling van het zogenaamde beredeneerd handelen in de logopedische beroepspraktijk. Dejonckere: 'Wij wijken af van masteropleidingen die studenten opleiden tot specialist op een specifiek logopedisch werkterrein. Het gaat vooral om wetenschappelijk te leren denken en wetenschappelijk om te gaan met kennis op alle aspecten van communicatie- en slikpathologie.'

En daar zijn deze studenten al druk mee bezig. In het laatste nummer van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG, 24 juni 2006) bijvoorbeeld is een artikel verschenen over het onderwerp 'boeren' waarvan een komende afstudeerder logopediewetenschap medeauteur is.

Meer informatie

De afstudeerplechtigheid vindt plaats op 11 juli 2006 om 16.00 uur in de Senaatszaal van het Academiegebouw van de Universiteit Utrecht.

Voorlichter Universiteit Utrecht Roy Meijer, (030) 253 3705, r.e.t.meijer@uu.nl

Voorlichter UMC Utrecht Linda Minnen, (030) 250 8580, l.minnen@umcutrecht.nl