Voortijdige sluiting ESF3 loket onjuist

A? fonds grafimediabranche

Voortijdige sluiting ESF3 loket onjuist

Bestuursrechter Amsterdam geeft A&O-fonds Grafimedia gelijk

Veenendaal, 11 juli 2006 - De bestuursrechter van de rechtbank in Amsterdam heeft op vrijdag 7 juli het A&O fonds Grafimedia gelijk gegeven in de ESF3-zaak. De rechter heeft geoordeeld dat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid een groot aantal subsidieverzoeken alsnog in behandeling moet nemen.

Het gaat over aanvragen die nog vóór de datum van publicatie van het subsidieplafond voor ESF3-subsidies in de Staatscourant, werden ingediend. Het ministerie van SZW sloot het loket al op 28 oktober 2005 om 9 uur 's ochtends, maar publiceerde dat pas op 1 november 2005 in het staatsblad. De bestuursrechter oordeelde dat alleen publicatie in de Staatscourant telt als wettelijke vereiste bekendmaking.

De rechtbank gaf het A&O-fonds op alle punten gelijk. Dat betekent dat alle bezwaren tegen de vaststelling van een subsidieplafond gegrond zijn en dat het ministerie daarom deze aanvragen alsnog moet bekijken. Dat heeft tot gevolg dat alle aanvragen die nog op de dagen voor 1 november 2005 zijn ingediend, niet kunnen worden afgewezen met als argument dat dan het subsidieplafond zou worden overschreden.

De uitspraak is van belang voor de afhandeling van in totaal 267 subsidieaanvragen waarvan nog bezwaren in behandeling zijn. Negen van deze aanvragen zijn van grafimediabedrijven ten bedrage van ongeveer 31 miljoen euro.

Het ministerie van SZW had al bij voorbaat aangekondigd in hoger beroep te gaan bij de Raad van State als de uitspraak van de meervoudige kamer van de bestuursrechter in Amsterdam negatief voor hen zou uitvallen.

Op de website van het A&O Fonds is de PDF van de uitspraak te downloaden: www.aenofondsgrafimedia.nl.


Noot voor de redactie,