Gemeente Assen


Actueel

In Assen Multi Culti 2006 staat niemand buitenspel

Assen, 11 juli 2006

Het Koopmansplein was zaterdag 8 juli het toneel van multicultureel Assen. In de derde editie van het evenement werd een evenwicht gezocht tussen cultuur, zang, dans en sport. De activiteiten werden geplaatst binnen het thema "Buitenspel, hoezo?". Hiermee wilden de organisatoren aangeven, dat iedere inwoner, ongeacht zijn of haar achtergrond, deel uitmaakt van dezelfde Asser samenleving.

* Foto's Multi Culti Assen

Wethouder Chris de Wal, die zijn zieke collega Gerrit Piek verving, benadrukte in zijn openingswoord het belang van goede onderlinge relaties, waarin ruimte is voor wederzijds respect, begrip en vertrouwen. "Daar waar mensen elkaar leren kennen kan iets moois tot stand worden gebracht", vervolgde hij. "Verschillen in culturen zijn verrijkend en inspirerend, maar laten we vooral oog hebben voor dat wat ons samenbindt. In zo'n samenleving telt iedereen mee, doet iedereen mee en staat dus niemand buitenspel".

Assen Multi Culti werd dit jaar aan elkaar gepraat door Erik Harteveld, de stadsdichter van Assen, die zijn uitgesproken teksten regelmatig voorzag van spontane dichtregels en amusante kwinkslagen. Fysiotherapeut en tv gymnast - presentator Karl Noten werd door hem aangekondigd als "de kleinste en fitste man van Nederland". Karl Noten viel de eer te beurt om als eerste "Assen in beweging" te krijgen. Hij moedigde de toeschouwers en het winkelende publiek aan vooral mee te doen, omdat bewegen goed is en klachten en overgewicht buiten de deur houdt.

Het meer dan zeven uur durende programma zat vol afwisseling. Zang en muziek op het podium, sport en dans op de bestrating van het Koopmansplein. In de Openbare Bibliotheek vond de Open Dag van Semangat Baru plaats. Drie honkballende jongeren leidden de belangstellenden naar de twee gespreksronden.

Op het Koopmansplein hield het toegestroomde publiek de adem in bij de demonstratie olieworstelen, waarbij twee Turkse mannen elkaar probeerden "er onder" te houden. Dat was geen eenvoudige opgave, omdat hun lichamen overdadig met olijfolie waren ingesmeerd. Heel contrasterend was de stijlvolle en subtiele waaierdans van twee Molukse meisjes, die de toeschouwers in vervoering brachten. De Turkse vrouwen nodigden de omstanders uit zich aan te sluiten bij de door hun gevormde menselijke slang. Armeense muziekgroepen brachten vooral traditionele volksmuziek. In de ronde Pannakooi konden de sportieve jongeren hun balvaardigheid en passeerkunsten laten zien. Bij het in bedwang houden van de Bambu Gila raakte een sterke vrijwilliger uit het publiek zo buiten adem dat hij vrijwel geen woord meer kon uitbrengen.

Bij de afsluitende salsaband Orquesta Conclave waande men zich in de Cariben. De ruimte voor het podium werd in beslag genomen door talrijke enthousiaste dansparen, die probeerden in behendigheid en stijl niet voor elkaar onder te doen.

Assen Multi Culti zit in de lift. Het evenement wordt met het jaar veelkleuriger en breder van opzet. Veel lof kan worden toegedicht aan de vrijwilligers van zelforganisaties en verenigingen die hun vrije tijd hebben gestoken in de voorbereiding en uitvoering. Zoals in deze en de vorige editie van het festival kunnen de organisatoren van Assen Multi Culti ook het volgend jaar weer rekenen op de professionele, inspirerende en faciliterende ondersteuning van het Steunpunt Kleurrijk Assen.