FNV

Meer jongeren doen vakantiewerk

Vakantiewerk wordt steeds populairder. Bijna driekwart van alle jongeren werkt deze zomer. De FNV geeft tips en voorlichting.

Het aantal jongeren met een vakantiebaan groeit. Dit jaar gaat bijna 72 procent van de jongeren vakantiewerk doen tegen 63 procent vorig jaar. Dat maakten FNV-voorzitter Agnes Jongerius en FNV Jong-voorzitter Judith Ploegman bekend bij de aftrap van de Vakantiewerkcampagne in Safaripark Beekse Bergen.

Onder motto "Werp je niet voor leeuwen," geeft de grootste vakcentrale ook dit jaar voorlichting aan vakantiewerkers over hun rechten en plichten.

De zomerbaan vervult een hoop wensen en verlangens van scholieren en studerende jongeren. Snel extra geld (72 procent), maar ook leuk tijdverdrijf (23) en nuttige werkervaring (26) vinden ze belangrijk. Jongeren werken vooral uit eigen beweging in de zomer, want maar 5 procent van de jongeren zegt een vakantiebaan te nemen omdat hun ouders dat willen.

Serieus

Sommige jongeren grijpen de vakantieperiode bewust aan om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten: MBO-ers (39 procent) en WO-ers (40) vinden het belangrijk om een vakantiebaan te vinden die bij hun opleiding past en zijn het meest bereid veel uren te werken.

"We blijken al jong serieus bezig te zijn met werken," stelt Judith Ploegman van FNV Jong. "Hoog tijd dat we zelf serieus worden genomen. Hoe eerder je op de hoogte bent van je rechten en plichten, hoe beter." Informatie over rechten en plichten in je werk zou op school geïntegreerd moeten worden in het lesprogramma, vinden FNV bonden.

"Laat geen geld liggen, FNV helpt je daarbij op workpower.nl," tipt Agnes Jongerius. "Jongeren zijn vaak rijker dan ze denken, want ze vergeten belastinggeld terug te vragen met het speciale TJ-biljet. Ook werken ze vaak hard en lang en onder zware omstandigheden, soms is hun contract niet in orde."

Vakantiewerk in horeca, recreatie en detailhandel zijn populair. Vakantiewerkers vervangen de 'gewone' werknemers die tijdens schoolvakanties en masse met vakantie gaan en helpen werkgevers bij het opvangen van de zomerpieken.

De FNV Horecabond besteedt in de Zomertoer bijzondere aandacht aan vakantiewerk in de horeca: vrije dagen, minimum salaris, aantal uren dat je achter elkaar mag werken.

FNV Workpower 0900 - 3300 300

FNV Workpower heeft een speciale website en telefoonnummer voor vragen over vakantiewerk. Daar komen op dit moment vooral vragen binnen over het minimumjeugdloon en vakantiegeld. Met advertenties wijst de FNV jongeren op de nuttige informatie op www.fnv.nl/workpower.

Een promotieteam van de FNV Vakcentrale en de FNV Horecabond en FNV Bondgenoten detailhandel bezoekt gedurende de zomermaanden verschillende plaatsen waar veel jongeren werken.

11 juli 2006


* Lees de tips en voorlichting op workpower.nl


* Naar de FNV Jong-site (met fotowedstrijd)