CBS

Industriemonitor
Dinsdag 11 juli 2006 13:00
Industriebeeld: meer omzet en productie

De industrie heeft in mei 15 procent meer omgezet dan in mei 2005. Het is de grootste stijging van de industriële omzet in ruim vijf jaar. De hogere omzet is het gevolg van hogere afzetprijzen. Daarnaast telde mei in 2006 twee werkdagen meer dan in 2005. De Nederlandse industrie produceerde in mei, gecorrigeerd voor verschillen in werkdagpatroon,
1,8 procent meer dan in mei 2005.

Het optimisme onder de ondernemers is in juni toegenomen. Het producentenvertrouwen kwam uit op 6,4. Dit is de hoogste stand sinds november 2000. In mei viel het vertrouwen nog terug, maar deze daling is in juni weer geheel ongedaan gemaakt. De ondernemers zijn positiever over de toekomstige productie, de orderpositie en de grootte van de voorraad gereed product. Ook verwachten de ondernemers geen daling meer van de werkgelegenheid.

Het volume van de bruto toegevoegde waarde is in de industrie in het eerste kwartaal van 2006 met 2,2 procent gegroeid ten opzichte van een jaar eerder.

Omzet hoger door afzetprijzen en extra werkdagen

De hogere omzet is bijna voor de helft positief beïnvloed door hogere afzetprijzen. In mei werden opnieuw recordprijzen voor een vat ruwe olie betaald. Vooral in de chemie namen hierdoor de afzetprijzen met 16 procent fors toe. Daarnaast telde mei in 2006 twee werkdagen meer dan in 2005. Het positieve effect hiervan raamt het CBS op ongeveer 5 procent.

In het binnenland werd in mei 13 procent meer omzet gerealiseerd. Op de buitenlandse markt ontwikkelde de omzet zich met een groei van 17 procent nog gunstiger. Vooral de metaal deed het goed op de buitenlandse markt met een omzetstijging van 21 procent, bij een prijsstijging van nog geen 3 procent.

In de eerste vijf maanden van dit jaar nam de omzet toe met ruim 9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Productie hoger

Vrijwel alle branches leverden in mei meer productie dan in mei 2005. Vooral de metaalindustrie deed het goed met een productietoename van 3 procent. De papier- en grafische industrie produceerde minder dan in mei 2005. In de eerste vijf maanden van 2006 werd in de industrie 0,9 procent meer geproduceerd dan een jaar eerder.

Industrie over de hele linie positiever

Het producentenvertrouwen in de industrie is een stemmingsindicator voor de industrie. Vooral de producenten van investeringsgoederen en van consumptiegoederen zijn positiever over hun toekomstige productie. De tevredenheid over de orderpositie is het meest gestegen onder de producenten van halffabrikaten. De orderportefeuille van de Nederlandse industrie is sinds 1993 niet meer zo groot geweest. Het aantal ondernemers dat de voorraad gereed product te groot vindt, is afgenomen. Het aantal ondernemers dat de voorraden te klein vindt, is juist toegenomen.

Geen daling van werkgelegenheid verwacht

Het aantal ondernemers dat in juni de komende drie maanden de werkgelegenheid wil verminderen is nagenoeg even groot als de groep ondernemers die de werkgelegenheid wil uitbreiden. Daarmee lijkt een einde te zijn gekomen aan de daling van de werkgelegenheid in de industrie.
In de maanden juli tot en met september verwacht 15 procent van de ondernemers de verkoopprijzen te verhogen terwijl nog maar 3 procent lagere prijzen verwacht.

Weer groei in de industrie

In het eerste kwartaal van 2006 was het volume van de bruto toegevoegde waarde (basisprijzen) van de industrie 2,2 procent groter dan dat van het overeenkomstige kwartaal van 2005. Over geheel 2005 lag het volume van de bruto toegevoegde waarde nagenoeg op hetzelfde niveau als dat van 2004.

De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal van 2006 gegroeid. Het Bruto Binnenlands Product was 2,9 procent (BBP) hoger dan een jaar eerder. Dit is de hoogste groei in ruim vijf jaar. Aan de groei van het BBP is vooral bijgedragen door de uitvoer en de consumptie van huishoudens. Ook de investeringen trokken aan. Over geheel 2005 groeide het BBP met 1,5 procent.

Productiegroei en producentenvertrouwen

Productiegroei en producentenvertrouwen